Željeznice nabavile softverski Kyocera program za testiranje radnika

23.06.2015. 14:13 / Izvor: eKapija.ba

Kyocera Teaching Asistant – softversko rešenje za objektivno i automatsko ocenjivanje i analiziranje rezultata postignutog znanja kroz testove, predstavljeno je u Željeznicama Republike Srpske.

Kyocera Teaching Asistant – softversko rješenje za objektivno i automatsko ocenjivanje i analiziranje rezultata postignutog znanja kroz testove, predstavljeno je u Željeznicama Republike Srpske direktorima Sektora i šefovima nadležnih službi.

Program su predstavili stručnjaci ispred firme firme "Xenon Forte" koji su istakli dobra iskustva rada ovog programa, primjenjenog i u okviru pripreme testova za eksterno testiranje učenika u osnovnim i srednjim školama u Republičkom pedagoškom zavodu Republike Srpske.

"Ono što je jako bitno naglasiti vezano za ovaj softverski program je sto procentno objektivno rješenje ocjenjivanja testova koje se dobija. Program izrađuje test, obavlja se proces testiranja, slijedi ocjenjivanje i dobijamo kompletnu analizu urađenog testa, te postignuto i pokazano znanja zaposlenih", rekao je na prezentaciji Vladislav Mirković ispred firme Xenon Forte.

Nezadovoljavajući rezultati, nakon polaganja testova zaposlenih u Željeznicama Republike Srpske kao i brojni prigovori vezani za samu pripremu pitanja za periodične ispite, doveli su do zajedničkog zadatka, da se mora poraditi na većoj odgovornosti i znanju svih zaposlenih, rekao je tokom prezentacije vršilac dužnosti generalnog direktora ŽRS Dragan Savanović.

"Naš cilj je da poboljšamo znanje i odgovornost zaposlenih na radnom mjestu u Željeznicama RS testiranjem. Tražimo način da dobijemo objektivnost u ocjenjivanju prilikom polaganja periodičnih ispita, ali prije svega tražimo i insistiramo na neophodnom znanju zaposlenih koje im je potrebno da bi uspješno obavljali svoje radne zadatke", naglasio je Savanović.

Objektivno testiranje, ocjenjivanje i analiziranje rezultata testova kroz predstavljen program, omogućava predavačima ili izabranim članovima komisije, brzu i tačnu provjeru znanja ispitanika za koje se testovi pripremaju. U web sistem unose se pitanja sa mogućim odgovorima, nakon čega se aktivira sistem za generisanje testova. Softverski program izvršava ocjenjivanje i analiziranje do 200 testova za vremenski period od 5 minuta, i ne postoji mogućnost bilo kakvih malverzacija, rečeno je na prezentaciji u Doboju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti