Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Brexit i BiH: Ništa od ukidanja viza za bosanskohercegovačke državljane

22.03.2021. 09:41 / Izvor: Akta.ba

Zahvaljujući Brexitu, od Nove godine Velika Britanija je počela novi život izvan Evropske unije. Osim malog početnog stresa vezanog za transport preko kanala, život se normalno nastavio, a obični građani na Ostrvu ne osjete neku veliku razliku. Naravno, ako se izuzme borba s pandemijom koja je kao i svugdje u svijetu neminovno utjecala na svakodnevni život. Britanska vlada se dodatno potrudila i na internetu detaljno obradila sva statusna pitanja koja mogu zanimati njene državljane prilikom putovanja u zemlje EU, ali i u Bosnu i Hercegovinu.

Čitajući te savjete, da se primijetiti da na snazi ostaju svi dosadašnji ugovori u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema, putovanja, registracije vozila koji su potpisani između dvije zemlje, a sve se to da do detalja provjeriti na web-stranicama Britanske vlade.

Ipak, vjerujemo da bh. građane najviše interesuje pitanje hoće li s Brexitom konačno biti ukinute vize za bosanskohercegovačke državljane prilikom putovanja u Veliku Britaniju. Na ovo pitanje odgovara Matthew Field, ambasador Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini:

"Vize su i dalje najvažnije pitanje koje mi postavljaju bh. državljani i znam da je izvor frustracija. Ambasada je ove informacije podijelila s Londonom, naročito one o mogućnostima za unapređenje procesa apliciranja i izdavanja viza. Iako ova procedura mora biti rigorozna i pravična, drago mi je što se zaista mali broj aplikacija za vizu iz BiH odbija. Ali moram biti direktan i jasan - iako redovno revidiramo naš globalni vizni režim, trenutno nije u planu izmjena sistema za državljane BiH", kazao je ambasador za agenciju BHDINFODESK iz Birminghama.

Govoreći o Sporazumu između dvije zemlje o međunarodnom cestovnom prijevozu koji zamjenjuje sporazum kreiran za vrijeme SFRJ koji je nedavno potpisan, Field kaže da će ovaj sporazum pružiti neograničen direktan i indirektan pristup za komercijalni međunarodni drumski prevoz roba u oba pravca, za operacije uspostavljene u jednoj ili drugoj zemlji.

"Ovo je dobra vijest za komercijalnu saradnju između UK i BiH", istakao je on.

Dodao je da pored razgovora o sporazumu o nastavku trgovinske saradnje, s vlastima BiH rade na Sporazumu o zračnom prometu, kako bi očuvali zračne veze.

Na pitanje kada se očekuje potpisivanje trgovinskog  sporazuma između BiH i UK i koje olakšice od podrazumijeva, britanski ambasador objašnjava da još nisu okončani dogovori o novom sporazumu o nastavku trgovinskih odnosa, što je, nažalost, stvorilo dodatne prepreke za bilateralnu trgovinu.

"Dvije strane blisko sarađuju i nadamo se da ćemo što prije privesti kraju dogovore kako bi se olakšala situacija za naše kompanije", poručio je ambasador.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti