Delegacija vodećih bh. društvenih biznisa u studijskoj posjeti Davos-u

28.11.2018. 13:15 / Izvor: Akta.ba
Delegacija vodećih bh. društvenih biznisa u studijskoj posjeti Davos-u

Studijsko putovanje predstavnika vodećih BH biznisa Svjetskom ekonomskom forumu organizirano je uz pažljivu pripremu zanimljivog programa.

Svjetski ekonomski forum (Davos; WEF), preko svog predstavnika Pablo Izquierdo (Head of Europe and Eurasia) uputio je poziv direktoru Fondacije Mozaik, Zoranu Puljiću, Schwab društvenom poduzetniku, za studijsku posjetu ovom izuzetnom i vodećem svjetskom ekonomskom događaju. Ovom prilikom je okupljena bosanskohercegovačka reprezentacija kada je riječ o ekonomiji i društvenim biznisima.

Njemački ekonomist i inženjer prof. Klaus Schwab, osnivač i prvi čovjek Svjetskog ekonomskog foruma, iako to nije bilo planirano, iskazao je veliku čast delegaciji iz BiH. Naime, prof. Schwab prekinuo je druge obaveze iz kalendara aktivnosti kako bi pozdravio naš tim, predvođen direktorom Fondacije Mozaik, Zoranom Puljićem, s kojim ga dijeli višegodišnje poznanstvo i partnerstvo kroz Schwab Fondaciju.

Studijsko putovanje predstavnika vodećih BH biznisa Svjetskom ekonomskom forumu organizirano je uz pažljivu pripremu zanimljivog programa, s idejom otvaranja novih poslovnih perspektiva i ambiciju da se dodatno potaknu razmišljanja na temu prilagođavanja poduzetničkih modela izazovima budućnosti. Uz direktora Fondacije Mozaik Zorana Puljića, Schwab društvenog poduzetnika, u delegaciji predstavnika, sudjeluju i kreatori i lideri vodećih BH biznisa: Almir Jazvin iz Prevent grupacije, Amer Bukvić iz Sarajevo biznis foruma, Edin Deljkić iz BIT alijanse, Ivan Barbalić predstavnik Vijeća za međunarodne odnose, Rusmir Hrvić iz AS grupacije.

Riječi dobrodošlice u ime organizatora uputili su Masao Takahashi (Head of Forum Members and Member of the Executive Committee) i Pablo Izquierdo (Head of Europe and Eurasia). Uvodni brifing na temu geopolitičke situacije na Zapadnom Balkanu održale su Martina Larkin (Head of Europe and Member of the Executive Committee) i Donata von Der Leyen (Lead for Balkans).

"Imali smo vrlo žive rasprave koje su urodile novim idejama o nastavku saradnje. Pozvani su BH biznisi da se uključe u rad Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), vrata su širom otvorena i ovom prilikom pozivam sve naše poslovne ljude da nam se pridruže! S velikim zadovoljstvo mogu najaviti i da će gospodin Pablo Izquierdo uskoro doći u glavni bh. grad, u uzvratnu posjetu. Naime, dogovoreno je da će na Sarajevo biznis forumu, WEF i Fondacija Mozaik upriličiti sesiju na temu 4. industrijske revolucije. Delegacija će se prethodno sastati u Sarajevu, i to u vrlo skoro vrijeme, na poziv Fondacije Mozaik, kako bi se dogovorili i projektirali budući koraci razvoja poduzetništva u Bosni i Hercegovinu, a sve to uz snažnu podršku WEF-a", objavljuje odlične vijesti Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik i Schwab društveni poduzetnik.

WEF digitalna platforma za biznis, globalne poslovne mreže, poslovne prilike, poslovna inteligencija

Posebno dinamičan razgovor odigrao se na temu Napredna proizvodnja, uvodničar Francisco Betti (Head of Advanced Manufacturing). Nezaobilazno kada je u budućnost u pitanju jesu teme o četvrtoj industrijskoj revoluciji i inspiracija. Svoje viđenje predstavio je Nicholas Davis (Head of Society and Innovation, Member of the Executive Committee).

 

O obrazovanju, vještinama i radnim mjestima govorili su Pear Samandari i Rigas Hadzilacos (Leads for Employment and Skills). Brifingom na temu razmjene znanja kojeg su vodili Stephanie Burrell i Beren Evans (Knowledge team) završen je prvi dio ovog studijskog putovanja.

Nakon oficijelnog programa upriličena je studijska posjeta EPFL-u, Inovacijskom parku Ecole polytechnique fédérale de Lausanne (Federalna poli-tehnička škola Lozane).

"Ovdje smo dobili odličan pregled rada jednog od vodećih univerziteta na svijetu i poziv da se naši biznisi uključe u različite istraživačke programe koji se odvijaju na temu novih tehnologija, materijala, umjetne inteligencije...", pojašnjava Zoran Puljić.

Poduzetništvo u interesu društva i svjetske javnosti

Inače, godišnji skup u švicarskim Alpama u organizaciji Svjetskog gospodarskog foruma jedinstven je međunarodni događaj na kojem se spajaju sam vrh svjetskog biznisa, ekonomije i politike. Susreti u Davosu zapravo su višednevno druženje vrha svjetske politike, biznisa i nevladinog sektora. Posljednjih godina dominiraju teme o stvaranju zajedničke budućnosti u podijeljenom svijetu. No Davos možemo sagledavati i kroz dublju razinu, ali za nju je potrebno podsjetiti na povijest Svjetskog gospodarskog foruma (WEF, World Economic Forum).

Kao instituciju osnovao ga je njemački ekonomist i inženjer Klaus Schwab 1971. godine pod imenom Evropski menadžerski forum. Neprofitna organizacija sa sjedištem u Ženevi sadašnje je ime dobila 1987., a Schwab se i danas nalazi na funkciji izvršnog predsjednika WEF-a.

Proklamirana misija mu je 'poboljšati stanje svijeta', odnosno truditi se 'prikazati poduzetništvo u interesu svjetske javnosti, uz zadržavanje najviših standarda u vlasti'. U Forumu dodaju i da im je moralni i intelektualni integritet 'u srcu svega što rade'.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti