Gradačac: Potpisan sporazum o sufinanciranju projekta o ugradnji solarnih sistema

21.05.2008. 09:23 / Izvor: Fena
Gradačac: Potpisan sporazum o sufinanciranju projekta o ugradnji solarnih sistema

U Gradačcu je jučer potpisan Sporazum o sufinansiranju projekta "Proizvodnja i ugradnja isplativih solarnih sistema za zagrijavanje vode" između nevladine organizacije "Centar za razvoj i podršku" (CRP) Tuzla i Općine Tuzla.

Cilj projekta je pokretanje tržišno-inovativnog pristupa za stvaranje novih poslovnih mogućnosti proizvodnje solarnih sistema u BiH. Uvođenjem novih alternativnih tehnologija otvara se mogućnost uštede električne energije i dostupnost solarnih sistema za zagrijavanje vode većem broju građana.

Korištenje solarnih sistema imat će značajan uticaj na očuvanje okoline i smanjenje zagađenja zraka. CRP i Općina Gradačac će ovim projektom podržati tri male firme koje će proizvoditi solarne sisteme za zagrijavanje vode i instalirati ih na jedan javni objekt, osam domaćinstava i četiri poslovna objekta - potrošače velikih količina tople vode.

Projekt finansiraju "Feniks fondacija" iz SAD-a, Mercy Corps i Općina Gradačac, a realiziraju CRP i općina Gradačac na području grada i prigradskih naselja Gradačca u trajanju od dvije godine, saopćeno je iz CRP-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti