Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Greške u poslovanju i pored 10 računovođa

24.04.2014. 08:25 / Izvor: Nezavisne novine

Negativan revizorski izvještaj "Željeznica RS" za 2012. godinu biće poslan u nadležno tužilaštvo, a Dragan Savanović, generalni direktor ovog preduzeća, pokrenuće pitanje odgovornosti pojedinih ljudi u "Željeznicama".

"Pokrenuću određene procedure unutar firme za ljude koji su ovlašteni i licencirani, zašto je ovakav izvještaj. Ja sam saobraćajni inženjer, nisam ekonomista i nemam licencu za računovodstvo", rekao je Savanović, dodajući da nisu odgovorne samo računovođe već i direktori sektora i rukovodioci, koji će morati sagledati stanje i vidjeti ko nije radio svoj posao.

On je naglasio da u preduzeću "Željeznice RS" ima deset ovlaštenih računovođa i tri revizora, kojima se redovno produžavaju licence te plaćaju školovanje i usavršavanje kroz razne seminare.

"Nije se suštinski radilo na primjeni računovodstvenih standarda", rekao je Savanović na juče održanoj pres-konferenciji, kojoj je prisustvovao i Duško Šnjegota, glavni revizor RS.

Savanović je naglasio da mu je drago što je Glavna služba za reviziju javnog sektora prihvatila njihov zahtjev i uradila reviziju ovog preduzeća, kako bi se konačno znalo gdje su problemi, te da se nada da će 2014. godina sa stanovišta usklađenosti u poslovanju biti značajno bolja nego 2012. i 2013. godine.

Nalaz Glavne službe za reviziju ukazao je na brojne propuste u poslovanju "Željeznica RS", između ostalih i na nepostojanje adekvatnog sistema kontrole u preduzeću, nedosljedno primjenjivanje računovodstvenih standarda, neposjedovanje adekvatne stručne spreme u odnosu na zahtijevanu na konkretnim radnim mjestima.

"Primjenjivani su viši koeficijenti za obračun primanja iako je na tom radnom mjestu manji koeficijent", kazao je Šnjegota.

Kako je konstatovano revizorskim mišljenjem, u "Željeznicama RS" praktično ne postoji evidencija i dokumentacija o vlasništvu nad zemljištem i samo oko deset odsto tog zemljišta "pokriveno" je vlasničkim papirima.

Nepostojanje informacije o sudskim sporovima, kumulativni gubitak "Željeznica RS" na kraju 2012. godine od oko 206 miliona KM i gubitak od oko 20 miliona KM za 2012. godinu itd. samo su neki od problema koji su uočeni kada je u pitanju poslovanje ovog preduzeća.

Glavni revizor RS skrenuo je pažnju i na nepostojanje popisa imovine u ovom preduzeću te neusklađenost u potraživanjima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti