Izmjenama zakona do boljeg tretmana pacijenata

19.12.2016. 08:12 / Izvor: Akta.ba
Izmjenama zakona do boljeg tretmana pacijenata
OTVORI GALERIJU

Inovativan pristup IT rješenjima u zdravstvu te izmjena zakonskih regulativa osnova su pozitivnih promjena u svakodnevnom liječenju pacijenata.

Inovativan pristup IT rješenjima u zdravstvu te izmjena zakonskih regulativa osnova su pozitivnih promjena u svakodnevnom liječenju pacijenata zaključci su sinoć završene IT Health Care Days 2016 konferencije. Na konferenciji koju su pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva zdravstva zajednički organizovale bh. kompanija medIT, regionalni lider u oblasti primjene ICT poslovnih rješenja u zdravstvu, te udruženje HL7 BiH, prisutni IT stručnjaci iz zdravstvenog sektora govorili su o temama i projektima kao što su eKarton, eRecept, eUsluge, izazovi uspostavljanja ICT mreža, legislativa i privatnost u eZdravstvu te školovanje IT stručnjaka u zdravstvu.

"Prva IT Health Care Days 2016 konferencija pokazala se kao zaista dobra odluka jer smo u prisustvu značajnog broja IT stručnjaka iz Bosne i Hercegovine i regiona imali priliku sagledati trenutnu situaciju i vidjeti kamo naše struka ide. Zajednički zaključak je da su inovacije ono što pokreće našu struku i da svi zajedno, kompanije, ustanove, zavodi, bolnice, ali i vlast moramo biti hrabri da krenemo sa projektima koji će u zdravstveni sektor donijeti promjene i koji će modernizovati proces rada i odnos prema pacijentima", istakao je direktor kompanije medIT, Samir Dedović.

IT administrator Opće bolnice prim. dr. Abdulah Nakaš, Amil Đulić, kao još jedan zaključak naveo je potrebu za mijenjanjem određenih zakonskih regulativa. “Konferencija nam je dala priliku da predstavimo sve probleme sa kojima se susrećemo prilikom implementacije naših projekata. Kroz nekoliko panel diskusija došli smo do zaključka da je pojedine zakone potrebno izmijeniti i da prilikom implementacije projekata sve strane uključene u procese moraju pokazati određenu dozu fleksibilnosti“, rekao je Đulić te dodao da je veoma bitno što su na konferenciji učestvovali i predstavnici vlasti koji su tako imali priliku bolje se upoznati sa onim što rade IT stručnjaci u zdravstvu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti