Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Kampanja "Neću u red, hoću digitalno" znak spremnosti za digitalnu transformaciju

09.07.2021. 10:27 / Izvor: Fena

Panel diskusija pod nazivom “Neću u red, hoću digitalno”, koja je sa fokusom na digitalizaciju u mikrofinansijskom sektoru imala za cilj pokrenuti temu u javnom diskursu o osavremenjivanju birokratskih procesa u Bosni i Hercegovini, održana je sinoć u Sarajevu.

Na panel diskusiji učestvovali su predstavnici mikrofinansijskog, nevladinog, vladinog i IT sektora, a iniciralo ju je mikrokreditno društvo IuteCredit BH d.o.o..

U diskusiji su učestvovali predsjednica Udruženja mikrokreditnih organizacija AMFI Elma Zukić, profesor elektronike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik EAT sekcije u BiH Edvin Škaljo, generalni direktor IuteCredit BH Jasmin Kukuljac, direktorica prodaje i marketinga QSS-a Aida Bejtula, stručnjak za cyber-sigurnost i digitalne tehnologije preduzeće Results Consulting d.o.o. Sarajevo Enes Haračić i direktor operacija IuteCredit BH Admir Begović.

Tokom panel diskusije na platou je bila izložena konceptualna instalacija “Neću u red, hoću digitalno” koja je prikazujući siluete građanki i građana od kartona koji stoje i čekaju u redu imala za svrhu da simbolično komunicira o frustraciji usred komplikovanih i zastarjelih birokratskih procedura.

Istaknuto je da je osnovni ograničavajući faktor pri digitalizaciji mikrofinansijskog sektora regulatorni okvir i adekvatna primjena postojećih zakona koji sprječavaju dalju digitalizaciju poslovanja.

"Važno nam je da kampanjom “Neću u red, hoću digitalno” pokrenemo i druge faktore u procesu donošenja odluka i podstaknemo građane da je krucijalno zahtijevati promjene koje će modernizirati način življenja u BiH, a jedna od takvih promjena je i usvajanje Zakona o elektronskom potpisu", rekao je Kukuljac.

Predsjednica AMFI-a Elma Zukić kazala je da digitalna transformacija počinje od naše spremnosti da prihvatimo promjene i prilagodimo se novim okolnostima.

"Neophodan je proaktivniji pristup nadležnih organa u cilju donošenja novih ili izmjene postojećih propisa koji će omogućiti povoljniji pravni okvir za provođenje projekata digitalne transformacije. Da bi digitalizacija servisa i društva uopšte bila provedena u BiH nužno je hitno pripremiti, odnosno, prilagoditi zakonsku regulativu koja će podržati digitalizaciju servisa", smatra Zukić, saopćili su organizatori.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti