Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Mašinski inžinjer u Čelinac prenio iskustva iz Njemačke

14.11.2018. 09:45 / Izvor: Akta.ba

Put nas dovodi u Čelinac, gradić u blizni Banje Luke. U industrijskoj zoni nailazimo na nekoliko pogona i kompanija, a među njima i MRD Engineering. MRD je mlada kompanija za proizvodnju mašinskih dijelova. Radojko Stanković, jedan od osnivača kompanije, primjer je investitora iz dijaspore koji svoju radnu sedmicu provodi radeći u inostranstvu, uz istovremeno praćenje razvoja svog poslovnog koncepta u Bosni i Hercegovini.

"Živim u Njemačkoj, pa sam dobar dio mjeseca u putu. Koristim svaki slobodan trenutak da dođem ovdje i pratim rad naše kompanije, a svakodnevno sam u kontaktu sa našim ljudima ovdje. Izazov je raditi na dvije strane, ali ne bih uložio da ne vjerujem da možemo napraviti posao. Prepreka je puno, treba nam kvalifikovana radna snaga, da biste ostvarili profitabilnost ne smiju nam se događati greške u proizvodnji, a i nedovoljna transportna povezanost nekad nas usporava. Međutim, cijenom se možemo nametnuti na zapadnim tržištima, a s tim je onda lakše prevazići početne prepreke. Prenoseći iskustva iz inostranstva osigurali smo i prepoznatljivost naše male kompanije po kvaliteti realizacije narudžbe", kaže nam Radojko.

"Proizvodimo mašinske dijelove, kroz preciznu mehaniku i CNC mašine. Postigli smo povjerenje kupaca, te se želimo profilisati kao kompanija koja radi na maloserijskoj i pojedinačnoj proizvodnji. Tu je naša šansa", dodaje Radojko.

"Imamo savremenu opremu visokog kvaliteta. Nedavno smo nabavili i nove mašine. Sarađujemo sa USAID Projektom 'Diaspora Invest' koji će nas podržati u sufinansiranju nabavke mašina, te u edukaciji radnika. Izuzetno je važno za kompaniju koja raste da se kadrovi usavršavaju i da izgradimo tu jezgru tima koja može da iznese i najkompleksnije zadatke", napominje Radojko.

"Izrada dijelova se vrši preko 3D modela i kreiranja programa, kroz Solid-Works i Solid-Cam softverskih rješenja. Želim da iskustvo koje sam stekao radeći u inostranstvu, te radnu etiku i disciplinu prenesem na nove generacije. Kroz razvoj jake i stabilne kompanije oni mogu računati na poslove ovdje, te razmišljati o svojoj budućnosti u Čelincu. Pružili smo priliku ljudima i da se prekvalifikuju i steknu nova znanja. Većina mladih ljudi zna prepoznati šansu koja im se pruža i zato imam povjerenje u svoj tim", zaključuje direktor kompanije "MRD Engineering".

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti