Mostarci osmislili 'E-washer' uređaj za dezinfekciju ruku

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Mostarci osmislili "E-washer" uređaj za dezinfekciju ruku

22.02.2018. 13:22 / Izvor: Akta.ba

Mostarac Huso Hamzić sa svojim timom kojeg čine Selma Turkić i Hamza Isić razvili su jedinstven bh. pametni uređaj "E-washer" koji vrši dezinfekciju ruku.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba Hamzić kaže kako njihov uređaj vrši dezinfekciju ruku bez bilo kakvog kontakta sa česmom, sušilicom ili toaletnim papirom.

Uređaj je manji od regularne mikrovalne i ono što je najbitnije da nešto ovako još nema na tržištu.

Pojašnjava, kako je razlika između "E-washer" uređaja i standardnih sa kojim se susrećemo u hotelima i restoranima velika.

"U hotelima postoji posebno lavabo, sušilica, sapun, toaletni papir i to sve zauzima prostor. Također, sve ovo i košta mnogo. Samo za jednu sušilicu potrebno je izdvojiti oko 500 dolara, a pored nje imate stalne troškove za sapun i toaletni papir. Sa ovim uređajem imate sve u jednom, dezinfekciju, sušilicu i zaštitu za ruke. Cijena jednog uređaja bi trebala biti oko 100 dolara", pojašnjava Hamzić.

Pametni uređaj Mostarci su prezentovalio nedavno i na jednom od takmičenja, gdje su u konkurenciji 32 srednje škole, osvojili drugo mjesto. Također, zapažen nastup imali su i na Start me up konferenciji u Sarajevu.

Hamzić kaže kako se nada da će "E-washer" pronaći investitora koji će prepoznati njihove ideje i potencijale.

E. Ko.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti