Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Partner mikrokreditna fondacija kupila vozilo na električni pogon

28.11.2018. 09:17 / Izvor: Akta.ba

Partner  MKF je u svrhu promocije i podizanja svijesti o prednostima elektro vozila nabavila je ekološko elektro vozilo E-Golf i time proširila svoj vozni park za još jedno takvo, drugo po redu vozilo.

Nemaran odnos prema životnoj sredini i konstantno zagađenje vazduha imaju sve veći uticaj na klimatske promjene, a samim tim i na zdravlje ljudi. Ekološki čista, zdrava okolina je i motivisala Partner da nabavi elektro vozilo te time kao društveno-odgovorna fondacija da svoj doprinos u smanjenju štetne emisije CO2.

Neke od brojnih prednosti elektro vozila su: potpuno su bešumna, ne ispuštaju štetne materije sagorijevanjem, jednostavno se pune, mogućnost mehaničkih kvarova im je znatno manja jer imaju manje pokretnih dijelova, ekonomičnija su i zahtijevaju manje održavanja i nezavisna su o uvoznim energentima, nafti i naftnim derivatima. Troškovi goriva i održavanja na godišnjem nivou za automobil sa unutrašnjim sagorijevanjem (pri pređenih 15.000 km uz prosječnu potrošnju goriva od 6l/km) iznose otprilike 2400KM. Za elektro vozilo približno istih karakteristika, troškovi na godišnjem nivou iznose svega oko 400KM. Dakle, ušteda na rok od 7 godina bi iznosila oko 14.000KM. Osim smanjenja troškova, električna vozila imaju vrlo važnu ulogu u smanjenju štetne emisije CO2, kao jednog od najznačajnijih stakleničkih plinova, odgovornim za oko 50% globalnog zagrijavanja.

U BiH je do sada registrovano samo 14 vozila na električni pogon. Trenutno je u našoj zemlji problem malog broja punionica za elektro vozila. Partner MKF planira i na ovom polju dati svoj doprinos  o čemu će blagovremeno informisati javnost.

Partner mikrokreditna fondacija je prisutna na tržištu 21. godinu sa kreditnim linijama za poljoprivredu, stanovanje i mikrokredite za poboljšanje uslova života. Ipak, ono što Partner čini trenutnim tržišnim liderom su projekti usmjereni prema finansiranju energijske efikasnosti.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti