Počeo seminar za male preduzetnike u Gradskoj razvojnoj agenciji Banja Luka: Od ideje do biznisa

12.08.2009. 12:54 / Izvor: Fokus
Počeo seminar za male preduzetnike u Gradskoj razvojnoj agenciji Banja Luka: Od ideje do biznisa

Seminar na kojem će osamdesetak malih preduzetnika razrađivati biznis-planove i proći informatičku obuku počinje 12.08.2009. godine u Gradskoj razvojnoj agenciji i trajaće mjesec dana.

Ovi preduzetnici ispunili su uslove navedene u javnom pozivu za raspodjelu sredstava tekućih grantova utvrđenih budžetom Agencije za 2009. godinu, u ukupnom iznosu od 300.000 KM.

"Riječ je o ljudima koji imaju firme i žele da unaprijede biznis, te o preduzetnicima koji tek planiraju da pokrenu posao. Oni će uz našu pomoć razrađivati svoje biznis-planove i proći obuku na računarima. Oni treba da naprave plan za razvoj za koji im dodijeljujemo maksimalno pet hiljada maraka bespovratnih sredstava", kazao je "Fokusu" marketing-menadžer Gradske razvojene agencije, Vladimir Damjanović.

Nakon seminara posebna komisija će ocjenjivati opravdanost njihovog plana, a oni čiji plan prođe dobiće sredstva.

"Ovo je prvi put da dodjeljujemo bespovratna sredstva i riječ je o značajnoj pomoći preduzetnicima. Za obuku su zaduženi radnici "Logos lambde", sa kojima imamo dobru saradnju", dodao je on.

Među polaznicima ima i preduzetnika iz ruralnog dijela, a zanimljiv prijedlog, kaže Damjanović, imale su polaznice koje imaju ideju da kuću pretvore u hostel.

"Da li će dobiti sredstva i u kojem iznosu zavisi od toga kako dobro razrade plan. Ovim smo projektom odgovorili na niz zahtjeva privrednika za novčanu pomoć. Većina onih koji nam se svakodnevno javljaju traže sredstva ili da im pomognemo da razrade neki svoj plan", ispričao je Damjanović.

Cilj ovog projekta jeste da se podstakne proizvodnja i konkurentnost proizvoda, a u svrhu povećanog zapošljavanja i samozapošljavanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti