Posjeta tuzlanskim firmama u sklopu AFTERCARE programa

07.06.2013. 08:07 / Izvor: eKapija.ba
Posjeta tuzlanskim firmama u sklopu AFTERCARE programa

Sa predstavnicima kompanija razgovarano je o iskustvima poslovanja u Bosni i Hercegovini, preprekama i problemima na koje su nailazili u poslovanju te planovima za budućnost i za daljna širenja poslovanja

U sklopu AFTERCARE programa za 2013. godinu, predstavnici Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), Općine Tuzla i Ministarstva razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona su u srijedu, 05. juna 2013. godine posjetili nekoliko privrednih subjekata sa područja Općine Tuzla.

Privredni subjekti koji su ovoga puta bili obuhvaćeni posjetama su kompanije sa elementima stranog ulaganja Xella BH d.o.o. Tuzla koja je članica velike međunarodne kompanije iz Njemačke Xella International i od 2009. godine proizvodi i prodaje građevinski materijal pod nazivom YTONG na području Bosne i Hercegovine, te Earth Tec d.o.o. Tuzla koja čini dio Earth Tec Grupacije iz Italije i bavi se proizvodnjom metalnih konstrukcija i obnovljivim izvorima energije.

Pored navedenih posjeta kompanijama koje sadrže elemente stranog ulaganja, obavljen je razgovor i sa predstavnicima Razvojno poduzetničkog centra – Inkubator Lipnica koji predstavlja kvalitetan instrument podrške za tek osnovana preduzeća kojima je ta podrška potrebna radi opstanka, kao i postojećim preduzećima koja se po povoljnijim uslovima, do određene faze, mogu razvijati u RPC-u. Također, održan je sastanak i sa predstavnikom kompanije Uni Bristol d.o.o. Tuzla koja ulaže oko 100 miliona eura u izgradnju kompleksa „Mellain“, a što predstavlja jednu od najvećih investicija u posljednjih desetak godina u Tuzli.

Sa predstavnicima navedenih kompanija razgovarano je o iskustvima poslovanja u Bosni i Hercegovini, preprekama i problemima na koje su nailazili u poslovanju te planovima za budućnost i za daljna širenja poslovanja. Kao i dosadašnje posjete i ova je realizirana kroz saradničku mrežu za postinvesticionu podršku stranim investitorima u BiH koja je predviđena ugovorom o saradnji između Vijeća ministara BiH i Međunarodne finansijske korporacije (IFC) na projektu poboljšanja poslovnog okruženja u BiH, a koju čine Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) kao koordinator aktivnosti, nadležne institucije FBiH, kantona i općina.

 

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti