Privreda mora pružati podršku strukovnim školama u izvođenju praktične nastave

02.03.2018. 09:34 / Izvor: Akta.ba
Privreda mora pružati podršku strukovnim školama u izvođenju praktične nastave

Školski programi u Bosni i Hercegovini, pisani sredinom 90-tih godina na obrazovnim doktrinama iz 80-tih, odavno su zastarjeli i potrebna im je hitna izmjena.

"Naš obrazovni sistem je trom dok su promjene u biznisu brze i fleksibilne, stoga što prije moramo revidirati nastavne planove i programe i prilagoditi ih  potrebama tržišta". Ovo je glavna poruka poslana sa jučerašnjeg skupa, na kojem su nastavnici pet sručnih škola iz Kantona Sarajevo dobili smjernice kako pisati standarde kvalifikacija i standarde zanimanja.

Školski programi u Bosni i Hercegovini, pisani sredinom 90-tih godina na obrazovnim doktrinama iz 80-tih, odavno su zastarjeli i potrebna im je hitna izmjena. Dio se mijenjao u hodu tokom godina a sistematsko revidiranje počelo je ove godine kroz projekat Prilika Plus koji provodi ENOVA uz podršku Vlade Švicarske. Prvom fazom aktivnosti utvrđena je potreba revidiranja nastavnih planova i programa za pet najtraženijih zanimanja: stolar, kuhar, krojač, varilac i elektrotehničar računara i informatike.

"Obrazovanje treba uskladiti sa zahtjevima tržišta rada. Za taj proces neophodna je podrška privrednika osobito onih koji zapošljavaju učenike iz pet navedenih oblasti“ rekao je na skupu Boris Ćurković, ekspert za obrazovanje. "Učenici trećih razreda Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, tri dana sedmično provode na praks, što je za svaku pohvalu. Najzaslužnije za to su kompanije koje se bave proizvodnjom i preradom drveta. Istim primjerom bi se trebale povesti kompanije koje se bave tekstilnom i metalnom proizvodnjom. Ti učenici sutra će biti njihovi radnici", podcrtao je Ćurković.

Prvom fazom ovog projekta obuhvaćene su strukovne škole u Kantonu Sarajevo. Naredne godine planirano je provođenje istih aktivnosti u svih deset kantona Federacije BiH, Distriktu Brčko i Republici Srpskoj.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti