Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Profine BH započeo pilot projekat prihvatanja recikliranog PVC otpada

Recikliranje je sve značajnija tema i svakodnevno nas na to podsjećaju naslovi u štampi i portalima.

04.03.2020. 13:11 / Izvor: Akta.ba

Recikliranje je sve značajnija tema i svakodnevno nas na to podsjećaju naslovi u štampi i portalima. Zabranjuju se PVC slamčice i jednokratan pribor za jelo. Pričamo intezivno o klimatskim promjenama, dizelgate-u, Greti Thunberg, a šta stvarno radimo? Upitao je Adnan Đug iz firme Profine tokom izlaganja na temu Recikliranje  PVC prozora i vrata koja je održana drugog dana konferencije SFERA. Dodajući, kako demonizujemo određene  materijale poput PVC-a, istog onog koji nam čuva krv za transfuziju, u kome čuvamo lijekove, organe za transplataciju, od kojeg radimo i naslone za Mercedes i cijevi za internacionalnu svemirsku stanicu.

"PVC prozori u smislu materijala za ram, okvir su dominantni na tržištu i zauzimaju preko 60 posto tržišta. Proizvodnja PVC-a se u zadnjih 15 godina udvostručila. 200 miliona tona je već upotrebljeno i čeka na reciklažu u skorijoj budućnosti", kazao je Đug te naveo kako svake godine proizvedu dodatnih 60 miliona tona.

Od ovih brojeva, kaže ne možemo pobjeći, jer je PVC jednostavno dominantan materijal u mnoštvu industrija, tako i u industriji prozora i vrata.

Smatra kako rješenje nije u deponovanju, niti u spaljivanju PVC-a, pogotovu visokokvalitetnog kao što je PVC za prozore i vrata.

"Rješenje u recikliranju, a PVC  profile se mogu reciklirati i do sedam puta. I nije riječ o  Downcycle procesu, već o upotrebljenom prozoru od kojeg je moguće napraviti potpuno novi prozor i to nekoliko puta", rekao je Đug, navodeći kako se tema recikliranja PVC prozora i vrata nameće i u BiH jer imamo prozore stare 25 godina.

Navodi, kako ćemo uskoro kod renoviranja i obnove objekata u BiH reciklirati takve prozore je im nije mjesto na deponiji, niti u niževrijednim proizvodima, poput  slamčica, čunjeva, PVC cijevi I sl. Smatra da zbog svega navedenog trebamo djelovati, odnosno reciklirati.

Stoga je Profine početkom ove godine započeo pilot projekat prihvatanja recikliranog PVC otpada od PVC profila koji nastaju u procesu proizvodnje prozora i vrata.

"Radi se visoko vrijednoj plastici koju otkupljujumo od naših partnera kao nus proizvod ili normalni otpad koji se javi u procesu proizvodnje. Otpad koji prikupimo, meljemo u BiH i vraćamo u Njemačku gdje će se raditi novi PVC profile", rekao je Đug.

Naredni korak kompanije je prikupljanje postpotrošačkog prozora i vrata koji će se kompletno reciklirati.

Iznio je i podatak da je u Njemačkoj i Austriji 2004. godine zabranjeno deponovanje visokokaloričnih materijala, te se nada da će i kod nas doći to vrijeme kada ćemo misliti globalno i djelovati lokalno, naročito jer već imamo novi pravilnik o građevinskom otpadu.

Đug kaže kako je do sada zadovoljan odzivom kompanija na reciklažu koje za svoj otpad dobiju novac ili novi PVC profil.

E. Ko.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti