Profine BH započeo pilot projekat prihvatanja recikliranog PVC otpada

04.03.2020. 13:11 / Izvor: Akta.ba
Profine BH započeo pilot projekat prihvatanja recikliranog PVC otpada

Recikliranje je sve značajnija tema i svakodnevno nas na to podsjećaju naslovi u štampi i portalima.

Recikliranje je sve značajnija tema i svakodnevno nas na to podsjećaju naslovi u štampi i portalima. Zabranjuju se PVC slamčice i jednokratan pribor za jelo. Pričamo intezivno o klimatskim promjenama, dizelgate-u, Greti Thunberg, a šta stvarno radimo? Upitao je Adnan Đug iz firme Profine tokom izlaganja na temu Recikliranje  PVC prozora i vrata koja je održana drugog dana konferencije SFERA. Dodajući, kako demonizujemo određene  materijale poput PVC-a, istog onog koji nam čuva krv za transfuziju, u kome čuvamo lijekove, organe za transplataciju, od kojeg radimo i naslone za Mercedes i cijevi za internacionalnu svemirsku stanicu.

"PVC prozori u smislu materijala za ram, okvir su dominantni na tržištu i zauzimaju preko 60 posto tržišta. Proizvodnja PVC-a se u zadnjih 15 godina udvostručila. 200 miliona tona je već upotrebljeno i čeka na reciklažu u skorijoj budućnosti", kazao je Đug te naveo kako svake godine proizvedu dodatnih 60 miliona tona.

Od ovih brojeva, kaže ne možemo pobjeći, jer je PVC jednostavno dominantan materijal u mnoštvu industrija, tako i u industriji prozora i vrata.

Smatra kako rješenje nije u deponovanju, niti u spaljivanju PVC-a, pogotovu visokokvalitetnog kao što je PVC za prozore i vrata.

"Rješenje u recikliranju, a PVC  profile se mogu reciklirati i do sedam puta. I nije riječ o  Downcycle procesu, već o upotrebljenom prozoru od kojeg je moguće napraviti potpuno novi prozor i to nekoliko puta", rekao je Đug, navodeći kako se tema recikliranja PVC prozora i vrata nameće i u BiH jer imamo prozore stare 25 godina.

Navodi, kako ćemo uskoro kod renoviranja i obnove objekata u BiH reciklirati takve prozore je im nije mjesto na deponiji, niti u niževrijednim proizvodima, poput  slamčica, čunjeva, PVC cijevi I sl. Smatra da zbog svega navedenog trebamo djelovati, odnosno reciklirati.

Stoga je Profine početkom ove godine započeo pilot projekat prihvatanja recikliranog PVC otpada od PVC profila koji nastaju u procesu proizvodnje prozora i vrata.

"Radi se visoko vrijednoj plastici koju otkupljujumo od naših partnera kao nus proizvod ili normalni otpad koji se javi u procesu proizvodnje. Otpad koji prikupimo, meljemo u BiH i vraćamo u Njemačku gdje će se raditi novi PVC profile", rekao je Đug.

Naredni korak kompanije je prikupljanje postpotrošačkog prozora i vrata koji će se kompletno reciklirati.

Iznio je i podatak da je u Njemačkoj i Austriji 2004. godine zabranjeno deponovanje visokokaloričnih materijala, te se nada da će i kod nas doći to vrijeme kada ćemo misliti globalno i djelovati lokalno, naročito jer već imamo novi pravilnik o građevinskom otpadu.

Đug kaže kako je do sada zadovoljan odzivom kompanija na reciklažu koje za svoj otpad dobiju novac ili novi PVC profil.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti