Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Program obuke za radnog instruktora osoba s invaliditetom

Cilj ovog programa je da polaznici steknu znanja i vještine za obavljanje poslova radnog instruktora u radionicama osoba s invaliditetom

03.03.2017. 12:51 / Izvor: Akta.ba

Zahvaljujući socijalnom modelu pristupa osobama s invaliditetom, unutar našeg društva postoji sve veći broj udruženja i usluga koje se odnose na poboljšanje radnih aktivnosti osoba s invaliditetom. Pravo na rad je jedno od osnovnih ljudskih prava.

SEC Banja Luka u sklopu neformalnih obuka nudi i osposobljavanje za obavljanje poslova radnog instruktora osoba s invaliditetom.

Cilj ovog programa je da polaznici steknu znanja i vještine za obavljanje poslova radnog instruktora u radionicama osoba s invaliditetom stvaranjem uvjeta za izvođenje radnih aktivnosti, koristeći socijalni pristup i inovativne metode u kreiranju, implementaciji i evaluaciji programa rada. Nakon završetka osposobljavanja polaznici dobijaju javno važeće uvjerenje i mogućnost upisa novostečenog zanimanja u radnu knjižicu (trenutno samo u HNŽ).

Trajanje obuke

240 sati (140 sati teorijske nastave, 60 sati vježbi i 40 sati praktične nastave)

Uvjeti za upis

U Program osposobljavanja za pružanje podrške i asistencije osobama s intelektualnim teškoćama može se upisati osoba koja ima:

  • 18 godina
  • završenu srednju školu
  • liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za pohađanje obuke

Sadržaj obuke

MODUL 1: Socijalni model pristupa osobama s invaliditetom

MODUL 2: Radne aktivnosti u radionici

MODUL 3: Organizacija i provođenje aktivnosti

MODUL 4: Vrste radionica

MODUL 5: Socijalna kompetencija

MODUL 6: Zaštita na radu i prva pomoć

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti