Samo ozbiljnim kaznama do veće transparentnosti u procesu javnih nabavki

28.02.2018. 14:29 / Izvor: Akta.ba
Samo ozbiljnim kaznama do veće transparentnosti u procesu javnih nabavki

Nevladin sektor upozorava kako se skuplje žaliti na neregularne nabavke, nego snositi konsekvence za nepravilnosti.

Za javne nabavke u BiH još uvijek ne možemo govoriti u potpunosti da su javne i pored svih napora koje prvenstveno ulaže nevladin sektor kako bi iste učinio što transparentnijim. Ono što je evidentno i sada jeste da značajan broj ugovornih organa postavlja blagovremeno na Portal one dokumente koji su im neophodni da bi pokrenuli određenu nabavku, dok se sa ostalim informacijama koje slijede dalji tok postupka, često neopradano kasni, što umanjuje transparentnost narednih faza ciklusa nabavki.

KORUPCIJA 

Početkom tekuće godine Agencija za javne je kroz Portal javnih nabavki onemogućila objavljivanje obavještenja o javnoj nabavci bez postavljanja tenderske dokumentacije.

Ivana Korajlić iz Udruženje za borbu protiv korupcije Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) pozdravlja promjene i sve transparentniji pristup na kojem Agencija radi, ali svakako neophodno je omogućiti javni uvid Portalu, s obzirom da je riječ o javnom trošenju novca, odnosno novca svih građana Bosne i Hercegovine. Kaže kako je samo prošle godine na uzorku od 2.768 praćenih javnih nabavki proslijeđeno  230 zahtjeva za dostavom tenderske dokumetacije, putem zahtjeva za slobodnim pristupom informacijama. Kao primjer netrasparentnog postupanja posebno se istakla kako navodi Općina Čapljina, prema kojoj su upućene tri tužbe.

"Bez izricanja ozbiljnih kazni za utvrđene neregularnosti i korupciju, a njih je u praksi veoma mnogo, transparentnost će ostati sama sebi cilj, a svi građani BiH svakodnevni svjedoci odlivanja značajnih sredstava sa javnih na privatne i stranačke račune", pojašnjava Korajlić, pojašnjavajući kako je sam iznos prekršajnih kazni ( do 15.000 KM za ugovorne organe i do 10.000 KM za ponuđače)  još uvijek manji od, na primjer, iznosa za naknadu koji plaćaju ponuđaci u slučaju podnošenja žalbi.

Sve ovo kaže šalje krajnje negativnu poruku da je skuplje žaliti se na neregularne nabavke, nego snositi konsekvence za nepravilnosti.

V.D. direktora Agencija za javne nabavke u BiH, Đenan Salčin za Akta.ba kaže kako su javne nabave u BiH kroz Portal javnih nabava već prilično transparentne, a tome u prilog ide, kaže da je šef delegacije EU Wigermark na konferenciji u Sarajevu krajem januara pohvalio napredak Portala E-nabave koji je istaknut u izvješću SIGME -Support for Improvement in Goverment and Managment.

ODGOVORNOST

"Svakako, ne trebamo zaboraviti, da je osim podataka koje ugovorna tijela objavljuju na Portalu i koje je Agencija učinila javno dosptupnim, javna nabava decentraliziran sustav, i da svako ugovorno tijelo u BiH samo odgovara za nabavu koju provodi i odluke koje donosi. U tom smislu, velika odgovornost je i na ugovornim tijelima da javnu nabavu u Bosni i Hercegovini učine što transparentnijom", pojašnava Salčin.

Dotičući se konkurentskih zahtjeva za dostavu ponuda, kaže kako su ugovorna tijela obvezna objaviti obavijest o nabavi od 01.01.2018 godine i tendersku dokumentaciju na Portalu javnih nabava.

"Dakle, ugovorna tijela su obvezna objaviti konkurentski zahtjev za dostavu ponuda na Portalu, ako to ne učine i vrše objavu samo na svojim web stranicama, to predstavlja kršenje Zakona. Što se tiče izravnih sporazuma, postoji obveza objave izvješća o provedenom izravnom sporazumu na Portalu javnih nabava".

Napominje, kako je Agencija već u martu unaprijeđuje pretrage obavještenja i postupaka, kreiranje izvještaja za prekinutoj aukciji, uvođenje notifikacije za ponovno zakazivanje aukcije od strane Agencija za javne nabavke i druge usluge.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti