Strane organizacije najveći finansijeri EE projekata u BiH

30.09.2017. 08:22 / Izvor: Akta.ba
Strane organizacije najveći finansijeri EE projekata u BiH

Projekti energetske efikasnosti u BiH su do sada pretežito financirali od strane stranih organizacija.

Projekti energetske efikasnosti u BiH su do sada pretežito financirali od strane stranih organizacija, a to se prije svega odnosilo na obnovu javnih objekata te škola i bolnica.

Leonida Hadžimuratović, voditeljica odjela za energiju CETEOR-a, navodi da su njihova iskustva pokazala da postoji problem nedostatka ponude sredstava za financiranje ovih projekta na domaćem tržištu. Sudonici savjetovanja su također iznijeli vlastita iskustva vezano za ovakvu vrstu projekta gdje su im banke tražile veliki kolateral. 

Nejra Hadžiabdić, voditeljica odjela za financiranje projekta u UniCredit banci, kaže da ova banka radi na finananciranju mjera energetske efikasnosti.

Kroz liniju od 15 milijuna eura su, navodi, do sada financirali 40 projekta energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Najavila je i da pripremaju novu liniju za kućanstva koja će biti od 12 milijuna eura za FBiH.

Kroz nju će se moći dobiti kreditna sredstva za ugradnju nove stolarije, promjenu instalacija, ugradnju toplotnih pumpi i sl. koje će poboljšati energetsku efikasnosti stambenih objekta. Krediti će biti dodjeljivani za objekte u izgradnji kao i za renoviranje već izgrađenih objekta. Proizvodi koji će se ugrađivati će morati biti prihvatljivi sa strane energetske efikasnosti pa iz tog razloga, navodi, povezuju se sa prodavačima takvih proizvoda koji će biti na njihovoj listi. Iz tog razloga pozvala je sve zainteresirane proizvođače da se jave banci ukoliko žele sudjelovati u ovom projektu.

Mejra Juzbašić Bajgorić, investicijski menadžer za BiH i Albaniju Finance in Motiona, navela je da su kroz njihov fond za zeleni rast također dostupna sredstva za financiranje objekta energetske efikasnosti o OIE, te da ih oni plasiraju bankama i institucijama koje ih onda plasiraju dalje prema krajnjim korisnicima.

Navodi da postoje procedure koje se moraju zadovoljiti te da se pri financiranju ovakvih projekta mora dokazati  da postoje uštede od 20 posto što potencijalni korisnici u BiH vide kao dosta kompliciranu proceduru.

''Ono na čemu moramo raditi je pojednostavljenje procedura za apliciranje za ova sredstva'', navela je ona.

Još jedan projekt kroz koji je omogućeno financiranje projekta energetske efikasnosti, ali prije svega u javnim institucijama te školama i zdravstvenim institucijama je projekt Svjetske banke BEEP, čiji je cilj kreiranje održivih mehanizama financiranja energetske efikasnosti u BiH.

Prema riječima Mustafe Čopelja, voditelja ovog projekta u FBiH, u prošloj godini kada se krenulo sa ovom projektom su uspjeli obnoviti 18 objekta, a u ovoj godini u fazi implementacijeje 13 objekta. Nada se da će u narednom razdoblju krenuti sa još šest.

Izmjene se odnose na nove sustave grijanja, zamjena stolarije i sl, a u ovoj godini očekuju da će imati i prve solarne panele na objektima koji budu izabrani za provođenje mjere energetske efikasnosti.

Jasmina Kafedžić, šefica sektora za energetsku efikasnost Fonda za zaštitu okoliša FBiH, navodi da osim grant sredstava koja daju po javnom pozivu Fond za projekte infrastrukturne projekte  osigurava sredstva kroz revolving fond koji, ukoliko se polaze interes, planiraju i osnažiti u narednim godinama. U skorije vrijeme planiraju se okrenuti i financiraju fizičkih lica.

Tijana Glamočić, iz Fonda za zaštitu okoliša i životne sredine RS-a, navodi da oni trenutno daju grantove za ovu oblast,a da će izmjenama zakona koji su u proceduri uspjeti da osiguraju stredstva za uspostavu revolving fonda koji već postoji u Federaciji, a putem kojeg će moći i kreditirati projekte iz ove oblasti. Formiranje fonda najavljuju iduće godine.

Podsjetimo, danas je bio zadnji dan Savjetovanja o energetici u BiH na temu "Energijska efikasnost i obnovljivi izvori energije u praksi, put ka energetikom zaokretu" koje je okupilo preko 160 sudionika iz BiH i regije.

Savjetovanje je održano u organizaciji firme CETEOR Sarajevo, a njegov cilj bio da domaći stručnjaci čuju iskustva iz drugih zemalja iz regije i Njemačke te iskustva nositelja međunarodnih projekata koji su trenutno aktualni i prisutni u BiH.

Savjetovanje je okupilo na jednom mjestu stručnjake i nositelje projekata iz oblasti energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije i kako bi se razmijenile informacije vezane za aktualne i nadolazeće projekte.

U okviru spomenutog događaja održano je šest panel diskusija, predvođenih eminentnim domaćim i stranim stručnjacima koji su razgovarali o svim važnim elementima koje Bosna i Hercegovina mora poduzeti u cilju održivog energetskog zaokreta.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti