Susret Vrankić - Tatham: Spora implementacija potpisanih sporazuma za različite projekte u vrijednosti od milijardu KM

19.03.2009. 12:04 / Izvor: Fena

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Dragan Vrankić razgovarao je 18. marta 2009. godine u Sarajevu s veleposlanikom Velike Britanije u BiH Michaelom Tathamom, a u središtu pažnje bile su svjetska ekonomska kriza, implikacije na ekonomiju u BiH i predložene mjere kao odgovor na te ekonomske izazove, saopćeno je iz Vrankićevog ureda.

Vrankić je kazao kako je BiH prvi val finansijske krize uspješno prebrodila pravodobnom reakcijom vlasti, sačuvavši likvidnost bankarskog sektora, osiguravši njegovu stabilnost i povjerenje građana.

Istaknuo je da je nedavno i Vijeće ministara, iz svoje nadležnosti, usvojilo određene mjere, kao odgovor na ekonomsku krizu,a iste je prihvatilo i Fiskalno vijeće BiH.

Također je postignuta i suglasnost kako u daljnjoj provedbi mjera treba dobra koordiniranost svih razina vlasti u BiH.

Ocijenjeno je da je u BiH potrebno smanjenje javne potrošnje ali i nova ulaganja.

U vezi s ulaganjima, Vrankić je napomenuo da naša zemlja s međunarodnim finansijskim institucijama ima potpisane sporazume za različite projekte u vrijednosti oko milijardu eura, ali je spora implementacija.

Naglasio je potrebu reforme ustava koja bi načinila iskorak u uređenju države i poboljšala političke prilike, a ljudsku energiju pozitivno usmjerila u bavljenje ekonomskim pitanjima s ciljem boljeg standarda stanovništva zemlje.

Veleposlanik Tatham rekao je da je Velika Britanija posebno fokusirana na globalni ekonomski izazov i bit će, početkom aprila ove godine, domaćin samitu država G20.

Konstatirano je kako mjere koje se poduzimaju trebaju biti jedinstvene, a protekcionizam nosi prave opasnosti.

Zaključeno je i kad se pokrenu ekonomije velikih zemalja tad će se pokrenuti i malih, kao što se to pokazuje i u krizi.

Iskazano je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom kroz zajeničke projekte - donatorsku koordinaciju i upravljanje javnom potrošnjom, a veleposlanik Tatham obećao je daljnu potporu Velike Britanije u istim kao i snažnu potporu BiH u procesima euroatlanske integracije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti