Airbus i Volkswagen gase proizvodnju zbog koronavirusa

17.03.2020. 14:22 / Izvor: Dnevnik.hr
Airbus i Volkswagen gase proizvodnju zbog koronavirusa

Europska zrakoplovna kompanija Airbus te europski auto div Volkswagen uveli su mjere protiv širenja epidemije koronavirusa u svoje tvornice.

Europska zrakoplovna kompanija Airbus te europski auto div Volkswagen uveli su mjere protiv širenja epidemije koronavirusa u svoje tvornice.

Airbus je odlučio zaustaviti proizvodne pogone u Francuskoj i Španjolskoj na četiri dana kako bi pomogli u sprječavanju širenja koronavirusa, koji je europsko tlo pretvorio u novo svjetsko žarište.

To će omogućiti dovoljno vremena za uvođenje strogih zdravstvenih i sigurnosnih mjera u obliku higijene, čišćenja i samoizolacije, dok će istovremeno povećati učinkovitost operacija pod novim radnim uvjetima, stoji u priopćenju te kompanije.

U istom priopćenju stoji da će se zaposlenici poticati na rad na daljinu kad god to uvjeti dozvoljavaju.

Priopćenje Airbusa stiglo je brzo nakon što su Španjolska i Francuska uvele drastične mjere zaštite od epidemije koronavirusa. Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak je proglasio izvanredno stanje u toj zemlji i zatvorio granice na 15 dana.

Avioindustrija se isto tako nalazi u krizi zbog pandemije koronavirusa pa je tako talijanska vlada najavila u utorak planove za renacionalizaciju avioprijevoznika Alitalia, u sklopu hitnih mjera za spas talijanske ekonomije.

Pandemija je natjerala i njemačkog automobilskog diva Volkswagen da zaustavi proizvodnju u većini svojih europskih proizvodnih pogona, uključujući one u Španjolskoj, Portugalu, Slovačkoj i Italiji. Proizvodnja u navedenima zemljama trebala bi stati prije isteka tekućeg tjedna i trajati dva do tri tjedna, priopćeno je iz Volkswagena.

Isto tako, u ponedjeljak su Fiat Chrysler i Peugeot obznanili da zaustavljaju gotovo svu proizvodnju automobila diljem Europe, obzirom da su članice EU počele zatvarati granice u borb protiv širenja koronavirusa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti