Istraživanje Saveznog zavoda za statistiku

Plaća za ovo zanimanje u Njemačkoj je oko 4.100 eura mjesečno

07.08.2023. 09:34 / Izvor: N1
Eure

Istraživanje njemačkog Saveznog zavoda za statistiku pokazalo je kako prosječni zaposlenik Googlea u Njemačkoj s punim radnim vremenom zarađuje oko 4.100 eura mjesečno.

Istraživanje njemačkog Saveznog zavoda za statistiku pokazalo je kako prosječni zaposlenik Googlea u Njemačkoj s punim radnim vremenom zarađuje oko 4.100 eura mjesečno. Savezni zavod za Statistiku ne piše je li riječ o neto ili bruto plaćama.

Preračunato, to je oko 49.200 eura godišnje plaće, za koju zaposlenici Googlea u SAD-u vjerojatno ne bi ni prstom maknuli. U SAD-u kažu da u prosjeku zarađuju oko pet puta više. Prosječna plaća zaposlenika američkog Googlea u 2022. bila je oko 280.000 američkih dolara godišnje, odnosno oko 255.227 eura, piše Fenix magazin.

Ove informacije proizlaze iz internih dokumenata Googlea koje je objavio poslovni portal Business Insider nNa temelju ankete provedene među 12.000 zaposlenika koji su dobrovoljno iznijeli svoje mišljenje o tome koliko zarađuju u Googleu, kao i o dijeljenju paketa i bonusa koje dobivaju od svog poslodavca.

Prema podacima, najveće prihode u Googleu imaju programeri softvera: Svake godine na njihovom računu završi oko 654.000 eura. U ostalim odjelima (npr. dizajn, prodaja, pravo) najviše plaće i dalje dosežu protuvrijednost do 364.000 eura.

Prema priopćenju Savezne agencije za zapošljavanje, prosječna godišnja plaća na menadžerskoj poziciji u razvoju softvera u Njemačkoj iznosi oko 81.000 eura, što je daleko od brojki u američkom Googleu. Osjetno viši troškovi života u SAD-u u određenoj mjeri objašnjavaju zašto ljudi tamo u prosjeku zarađuju više nego u Njemačkoj.

Na upit Business Insidera glasnogovornica Googlea opisala je iznos plaće, koja uključuje i cijeli niz dodatnih usluga, kao “u skladu s tržištem”. Zaposlenici Googlea u Americi također bi imali znatno više vremena za odmor nego što je to uobičajeno za druge tvrtke, piše Fenix.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti