Volkswagen plaća 15.3 milijarde dolara za varanje na testu zagađenja

11.07.2016. 08:38 / Izvor: Akta.ba
Volkswagen plaća 15.3 milijarde dolara za varanje na testu zagađenja

Njemački proizvođač automobila Volkswagen mora platiti 15.3 milijarde dolara u historijskom dogovoru  sa američkom vladom.

Njemački proizvođač automobila Volkswagen mora platiti 15.3 milijarde dolara (oko 13.8 milijardi eura) u historijskom dogovoru  sa američkom vladom i skoro 500 000 vlasnika Volkswagen automobila. Dogovor, koji optužuje Volkswagen da je varao na Američkim testovima zagađenja zraka, platiti će otkupljena vozila od njihovih vlasnika, i također dati sredstva od kojih će imati koristi drugi proivođači tehnologije.

Patrick Min, viši industrijski analitičar za Truecar je govorio o rekordnom dogovoru: "Nagodba za Volkswagen je prvi korak koji su napravili javno nakon javnog priznanja krivice koje su objavili u septembru prošle godine. Iznos od 15 milijardi dolara, najveći dosadašnji iznos dogovora u američkoj historiji, je stvarno prvi korak u smislu izdvajanja novca kako bi se vozila popravila ili potencijalno otkupila od vlasnika"

Američko ministarstvo pravde je i formalno podnijelo dogovor, što je najveći iznos otkupiljavanja auta u američkoj historiji. U septembru 2015. Godine Volkswagen je priznao da je ugradio tajni i nelegalni softver, koji je omogućio Američkim vozilima da emituju i do 40 puta više zagađenja nego što je odobreno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti