Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Tešanjski "Koteks" nabavio savremene mašine i kreće u nove projekte

04.08.2014. 09:04 / Izvor: eKapija.ba

Tešanj ili kako ga danas zovu kraj uspješnih privrednika, mjesto  gdje se ideje rađaju i realizuju može se pohvaliti još jednom uspješnom kompanijom. Riječ je o tešanjskom "Koteksu", danas jednom od vodećih preduzeću za otkup, preradu i prodaju sirove kože wet blue, ali i opremu za policiju i druge specijalne službe u BiH i region, kao i kožu namijenjenu za potrebe autoindustrije.

Priču su počeli 1994. godine sa osnovnom djelatnošću otkupa sirove kože i prodaje kože za daljne namjene.

Daljim rastom i razvojem firme počeli su  i sa proizvodnjom kožne konfekcije i kožne galanaterije. Sa proširenjem kapaciteta proizvodnje kožne konfekcije i moto opreme, već krajem 2004. počeli su se baviti  i proizvodnjom namjenske tekstilne konfekcije u dijelu opreme za vojsku, policiju i druge specijalne službe, kao i namjenske galanterije (futrole, opasači, jurišni prsluci, panciri, oprema za javni red i mir, rančevi, ruksaci, torbe i slično).

2004. godine registrovano je i preduzeće "Danial S" koje se počelo da bavi isključivo proizvodnjom modne konfekcije i modne galanterije. U okviru ove kompanije ostvarena je suradnja sa nekoliko većih svjetskih proizvođača i robnih marki, kao što su: Roberto Cavali, Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Gianfranco Ferre…

U periodu od 2005-2010 godine "Koteks" je širio proizvodnju opreme za policiju, vojsku i druge specijalne službe poput opreme za vatrogasce, zaštitare, deminere, lovce…

Kasnije, odnosno 2011. godine "Koteks" dodatno proširuje proizvodnju i počinje ozbiljnu proizvodnju obuće.

"'Koteks' se bavi i transportom. U okviru 'Koteksa' je registrovana i poslovna jedinica PJ KOTEKS TRANSPORT, koja nudi usluge prevoza u unutrašnjem i vanjskom prometu", kaže u razgovoru za eKapija.ba Haris Sejdić, izvšni direktor i prvi operativac tešanjskog "Koteksa", dodajući kako je kompanija početkom 2013. godine  pokrenula pogon u Visokom, a sredinom 2014. godine "Koteks" je postao vlasnik preduzeća "ZOS", koje se bavi radio i tv programom, posjeduje radio stanicu na frenkfenciji 107,0 FM.

Ova uspješna bh. kompanija 2009. godine postala je i distributer turske firme koja se bavi prometom i prodajom sportskog naoružanja i opreme TISAS-a, odnosno Brenda ZIGANA za Bosnu i Hercegovinu.

Osima TISASA, Sejdić kaže da su tu i druge kompanije sa kojim sarađuju i za koje rade, odnosno Sarsilmaza, Yavaskalara, italijanski Fair i Beretta…

"Opremu za lov, ribolov i sport, ali i modnu konfekciju i galanteriju također prodajemo u našim maloprodajama u Sarajevu, Visokom, Orašju i Tešnju", ističe Sejdić, otkrivajući za portal eKapija.ba kako već dvije godine rade na jednom vrlo ozbiljnom i velikom projektu, te su u cilju njegove realizacije već izvršili određena ulaganja u mašine i drugu  potrebnu opremu. S obzirom da se još uvijek sve nalazi u fazi pred potpisivanja ugovora sa nekoliko velikih kompanija, Sejdić kaže kako ne bih otkrivao do kraja sve detalje, ostavljajući nas znatiželjnim. Dodaje, kako rade na još dva velika projekta čiji bi konkretni rezultati mogli biti poznati već krajem ove godine.

Ono sa čim "Koteks" može biti ponosan je i izrada uniformi za vojsku jedne države članice NATO-a. U okviru ovog projekta "Koteks" je angažovao i veliki broj kooperanata u Bosni i Hercegovini.

Ova uspješna tešanjska kompanija može se pohvaliti i posjedovanjem certifikata, odnosno 2002. godine implementirali su ISO 9001:2000, odnosno 9001:2008, a prije tri godine uveli su i ISO 14001:2004  i OHSAS 18001:2007.

Na naše pitanje u čemu zaista leži uspjeh tešanjskih privrednika Sejdić kaže, kako se recept zapravo krije u u historiji Tešnja i tešanjskih prilika.

E. Ko.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti