Tvrtka Lager angažovana na pripremi terena za uzgoj smilja

11.10.2016. 12:50 / Izvor: Večernji List
Tvrtka Lager angažovana na pripremi terena za uzgoj smilja

Prije otkupa se radi analiza smilja kako bi se dokazala kvaliteta sirovine i ulja.

Već je poznato kako je smilje osvojilo hercegovačke krajeve. No, svaki dan rastu nove sadnice na njivama i parcelama na hercegovačkom kamenjaru. Novost je kako posuški Lager, koji je potpuno mehaniziran i opremljen, priprema teren na kojem će biti zasađene sadnice smilja, piše Večernji list BiH. 

Kao što je već najavljivano, za nekoliko dana će u nekadašnjoj grudskoj pivovari krenuti s radom najveća destilerija u Hercegovini koja bi s otkupom smilja trebala započeti 15. listopada. Budući da će dnevno prerađivati od 30 do 40 tona smilja, otvaranjem ove destilerije trebao bi se riješiti problem otkupa smilja s kojim su se ove godine suočili mnogi uzgajivači u Hercegovini.

"Sadim dugo na mnogim njivama sa svojom obitelji žitarice, krumpir i kupus, a i bavim se uzgojem domaćih životinja. No, krenuo sam i s uzgojem smilja i nadam se da će se i taj posao isplatiti. Ipak, rekao bih da ništa nije lako i ništa neće samo od sebe. Stoga treba raditi i znati odraditi taj posao kako bi se zaradilo", rekao je Ivan Bešlić iz Rastovače blizu Posušja gdje je smilje glavna tema jer tu radi zadruga Eko Hercegovina.

Smilje uzgajaju i Posušani u Zagrebu. To smo zabilježili u MZ Čitluk gdje se parcele uzdišu i u brdo Starka. Zanimljivo je kako su i smiljem zasađene parcele tik uz gradske posuške ulice (Mile Bošnjaka). Bitno je istaknuti da se mnogi uključuju u sadnju smilja s ozbiljnošću, a već su u ovaj projekt krenuli ljudi koji se brinu o plasmanu ulja na tržište.

Prije otkupa se radi analiza smilja kako bi se dokazala kvaliteta sirovine i ulja, koja će u konačnici utjecati na cijenu. Za sada ima još nejasnoća, ali sve ipak kreće nabolje. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti