EU / POLITIKA

Bugarska vlada odobrila plan za uvođenje eura

23.08.2018. 09:28 / Izvor: Agencije

Bugarska vlada je odobrila akcioni plan za pridruživanje zemlje Evropskom mehanizmu deviznih kurseva (EMR-2) i za pristupanje bankarskoj uniji do juna iduće godine.

Bugarska je u julu aplicirala za ulazak u ERM-2, tzv. "čekaonicu" i obavezni dvogodišnji prelazni period za uvođenje eura, nakon što su ministri finansija evrozone i Evropska centralna banka (ECB) dali Sofiji "zeleno svetlo".

Bugarska, čija je valuta lev vezana za evro putem valutnog odbora (currency board - aranžman s fiksnim deviznim kursom prema valuti koja se smatra rezervnom), prva je zemlja koja nije članica eurozone, a koja traži da pristupi bankarskoj uniji, što će omogućiti ECB-u da nadzire vodeće bugarske zajmodavce, izveštava Rojters.

Kako bi poboljšala svoje šanse, Sofija prvo mora unaprijedi svoj makrofinansijski okvir, da ojača nadzor nebankarskog finansijskog sektora, kao što su penzioni fondovi i osiguravajuća društva, i da uloži veće napore u borbu protiv pranja novca.

Takođe treba da poboljša zakonski okvir koji se odnosi na stečajni postupak nakon što razmotri zakonsku regulativu i pripremi odgovarajuće izmene.

"Sprovođenje navedenih mjera će obezbjedirti usklađivanje sa prethodno preuzetim obavezama u oblastima politke koje su od velikog značaja za nesmetanu tranziciju u ERM-2 i bankarsku uniju do jula 2019., a što će rezultirati uvođenjem eura", navodi se u saopštenju bugarske vlade desnog centra.

Očekuje se da ECB sprovede provjeru kvaliteta aktive i stres testove u bugarskim bankama prije nego što odobri početak procesa pristupanja koji bi mogao da potraje godinu dana, ali i duže, u zavisnosti od napretka te crnomorske zemlje.

S niskom inflacijom, budžetskim suficitom i malim javnim dugom, Bugarska već ispunjava nominalne kriterijume za uvođenje jedinstvene evropske valute.

Međutim, njen bruto domaći proizvod po stanovniku iznosi tek polovinu od prosjeka EU, a sveprisutna korupcija i problemi u nekim od njenih banaka bacaju senku na bugarsku kandidaturu za euro.

Četvrta po veličini bugarska banka je bankrotirala 2014. godine, a baš ove nedjelje likvidacija jedne osiguravajuće kompanije, čija je centrala na Kipru, ostavila je oko 200.000 Bugara bez automobilskog osiguranja, što je dovelo do ostavke šefa tijela za nadzor nad osiguravajućim društavima, prenosi Rojters.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU