EU

Eurozona se mora pripremiti za gašenje posrnulih banaka

19.03.2014. 14:03 / Izvor: eKapija.ba
Eurozona se mora pripremiti za gašenje posrnulih banaka

Banke koje moraju nestati su banke zombiji, kazala je Daniele Nouy u jučerašnjem istupu pred zastupnicima u Europskom parlamentu, aludirajući na banke toliko opterećene lošim kreditima da ne mogu izdavati nove zajmove.

Zemlje članice eurozone moraju obaviti potrebne pripreme za gašenje posrnulih banaka 'zombija' i brzo pribaviti potrebna sredstva, poručila je nova predsjednica nadzornog odbora jedinstvenoga nadzornog mehanizma u sklopu Europske središnje banke (ECB), prenosi HRT.

Banke koje moraju nestati su banke zombiji, kazala je Daniele Nouy u jučerašnjem istupu pred zastupnicima u Europskom parlamentu, aludirajući na banke toliko opterećene lošim kreditima da ne mogu izdavati nove zajmove. Nadam se da će se poduzeti potrebni koraci i da više nećemo imati banke zombije, poručila je.

Središnje banke pomažu eurozoni

Bivša glavna tajnica francuske agencije za nadzor i sanaciju banaka upozorila je zemlje članice da bi trebale uložiti dodatne napore i zajednički poduprijeti fond za zatvaranje banaka zombija kako bi se omogućilo funkcioniranje šireg sustava kontrole banaka.

Time je odaslala i prvi signal kako glavni supervizor bankovnog sustava   eurozone namjerava otklanjati probleme koje će pokazati ovogodišnja opsežna provjera zdravlja cijeloga sustava. Kao što vatrogasne postrojbe trebaju pristup vodi, tako i Jedinstveni mehanizam za sanaciju i likvidaciju banaka (SRM) treba imati pristup fondu za likvidaciju banaka, poručila je.

U deset godina 55 mlrd. eura

Fond bi tijekom 10 godina trebao prikupiti oko 55 milijardi eura, i to u prvom redu doprinosima banaka. Među njegovim nedostacima već na samom početku Reuters izdvaja skroman iznos i raznoliku strukturu financijskih doprinosa pojedinih zemalja, bez popratnih jamstava vlada koja bi mu omogućila lakše i jeftinije zaduživanje i povrh predviđenih iznosa.

Nouy je istaknula da bi se barijere među nacionalnim doprinosima u toj shemi trebale ukloniti u pet, a ne u deset godina kao što je planirano, čime bi se omogućilo zemljama da pomažu jedne drugima ako se susretnu s problemima u bankama koje same nisu u stanju riješiti.

Pozvala je tako vlade da podupru fond kako bi mu omogućile da se zadužuje jer će u protivnom vrlo brzo biti iscrpljen već u prvim godinama likvidacija i sanacija banaka. Nouy predvodi skupinu od 1.000 stručnjaka čiji je zadatak 'pročešljati' desetke tisuća bankovnih zajmova. Provjera financijskog stanja banaka, prema ocjeni ekonomista, posljednja je prilika da se u globalnoj financijskoj krizi napokon podvuče crta, navodi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU