IDDEEA ukinula stalni pristup informacijama pravnim licima

12.09.2017. 14:52 / Izvor: Akta.ba
IDDEEA ukinula stalni pristup informacijama pravnim licima

Ovim je bez odlaganja izvršena naložena upravna mjera nadležnog inspekcijskog organa.

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) je postupajući po rješenju Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH obustavila stalni pristup informacijama sadržanim u elektronskim evidencijama IDDEEA-e svim pravnim licima sa kojima IDDEEA ima zaključen sporazum.

Ovim je bez odlaganja izvršena naložena upravna mjera nadležnog inspekcijskog organa, o čemu će IDDEEA obavjestiti i Agenciju za zaštitu ličnih podataka BiH, saopćeno je iz IDDEEA-e .

IDDEEA podsjeća da je podzakonski akt kojim je pravnim licima (bankama, mikrokreditnim organizacijama i dr.) omogućen stalni pristup podacima sadržanim u evidencijama IDDEEA-e donijet u prethodnom periodu od strane tadašnjeg direktora IDDEEA-e, a na osnovu saglasnosti Vijeća ministara BiH u 2009. godini.

Trenutni menadžment IDDEEA-e će po ovom pitanju preduzeti sve neophodne formalno pravne aktivnosti, te osigurati da se elektronski servisi IDDEEA-e koriste isključivo uz poštovanje Zakona o IDDEEA-i  i Zakona o zaštiti ličnih podataka Bosne i Hercegovine, uključujući i izdavanje podataka iz elektronskih evidencija IDDEEA-e svim pravnim licima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti