Odluka o visini naknade za pristup podacima

Poskupile naknade za pristup podacima iz evidencija IDDEEA BiH: Pojašnjeno i zašto

21.03.2024. 17:54 / Izvor: Akta.ba
IDDEEA

Za povremeni pristup podacima po zahtjevu iz inostranstva, predloženo je da fizička i pravna lica plaćaju naknadu od 50 KM.

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine je u cilju tačnog i transparentnog informisanja javnosti pojasnila informaciju o poskupljenju naknada za pristup podacima iz evidencija koje vodi i tehnički održava IDDEEA BiH.

Naime, Agencija je predložila Odluku o visini naknade za pristup podacima iz evidencija Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine na usvajanje Vijeću ministara u cilju ubrzanja procesa digitalne transformacije, te predložila potpuno ukidanje takse putem elektronske razmjene podataka a sve to kako bi motivisala građane da što više koriste elektronsku razmjenu podataka koja je dostupna kroz IDDEEA sistem.

"To znači da ukoliko fizičko ili pravno lice podnese zahtjev za pristup podacima iz evidencija elektronskim putem, neće plaćati nikakvu taksu a koja trenutno iznosi 3 KM.", navode. 

Agencija je, navodi se dalje, odmah nakon stupanja na snagu Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti BiH, predložila besplatnu elektronsku razmjenu podataka za pravna lica obuhvaćena ovim Zakonom.

"To smatramo veoma korisnim za građane i pravna lica poput banaka kojima ova usluga može biti samo od koristi za brže poslovanje i komunikaciju sa klijentima. To nam potvrđuje i velika zainteresovanost bankarskog sektora koji su kontaktirali IDDEEA-u kako bi što prije implementirali ovu uslugu.", navode. 

Kada je u pitanju povremeni pristup podacima po zahtjevu iz inostranstva, predloženo je da fizička i pravna lica plaćaju naknadu od 50 KM.

Međutim treba naglasiti da se ovdje radi uglavnom o stranim pravnim licima koji podnose zahtjev za povremeni pristup podacima o građanima BiH ( najčešće radi pribavljanja podataka vezano za dostavljanje kazni i prekršajnih naloga našim građanima).

"Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine dnevno dobija preko 2,5 miliona upita, međutim taj broj se ne odnosi samo na broj zahtjeva za pristup podacima nego i na različite upite prijemnih odnosno izvornih organa.Uzimajući u obzir pozitivna iskustva i primjere zemalja Evropske unije, duboko smo uvjereni da je ovo izuzetno potrebno a i veoma pozitivno za sve građane Bosne i Hercegovine.", zaključili su u saopćenju iz IDDEEA-e.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti