Eurozonu 2020. čeka najniži ekonomski rast u 7 godina

31.12.2019. 10:24 / Izvor: Agencije
Eurozonu 2020. čeka najniži ekonomski rast u 7 godina

Anketa u kojoj je učestvovalo 34 ekonomskih analitičara pokazuje da će 2020. usporavanje rasta BDP-a ući u treću godinu zaredom.

Ekonomisti u anketi Financial Timesa očekuju dalje usporavanje rasta ekonomije eurozone u idućoj godini, što potvrđuje tezu pojedinih analitičara da su monetarni podsticaji Europske centralne banke (ECB) došli do svojih granica.

Anketa u kojoj je učestvovalo 34 ekonomskih analitičara pokazuje da će 2020. usporavanje rasta BDP-a ući u treću godinu zaredom. U prosjeku analitičari iduće godine očekuju manje od 1 odsto rasta ekonomija država koje koriste euro, što bi bio najlošiji rezultat u posljednjih sedam godina. Poslovni dnevnik podsjeća da su procjene ECB-a nešto optimističnije.

Nakon što je BDP eurozone ove godine povećan za 1,2 odsto, iduće bi godine trebao rasti 1,1 odsto, procjenjuje centralna banka. Međutim, slabašan je to rezultat u odnosu na prošlu godinu kada je ekonomija ojačala 1,8 odsto, a o 2,4 odsto rasta iz 2017. da se i ne govori. Lena Komileva, glavna ekonomistkinja G+ Economicsa pesimistične prognoze opravdava činjenicom da na vidiku još nema razrješenja globalnih trgovinskih napetosti, što utiče na investicije i ličnu potrošnju.

Uprkos slabljenju ekonomske aktivnosti, većina analitičara u anketi ne očekuju još labaviju monetarnu politiku ECB-a. Naime, samo njih devet očekuju dodatno snižavanje kamatnih stopa tokom iduće godine, a jedan čak očekuje i podizanje cijene novca.

Polovina anketiranih očekuje da će ECB zadržati program otkupa obveznica od 20 milijardi eura mjesečno. Zanimljivo je kako dvije trećine ekonomista smatra kako apel predsjednice ECB-a Kristin Lagard za većim budžetskim podsticanjem ekonomija, prvenstveno u Njemačkoj, neće naići na plodno tle.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU