EU

Hoće li Hollande ostati predsjednik Francuske?

26.08.2014. 13:13 / Izvor: Fena
Hoće li Hollande ostati predsjednik Francuske?

Rekonstrukcija Vlade je posljednja šansa predsjedniku Francuske Francoisu Hollandeu da sačuva petogodišnji mandat, ocjenjuju francuski mediji.

Rekonstrukcija Vlade je posljednja šansa predsjedniku Francuske Francoisu Hollandeu da sačuva petogodišnji mandat, ocjenjuju francuski mediji.

Mediji ocjenjuju da će posljedice političke krize poslije ostavke premijera biti neprocjenjive.

Premijer Francuske Manuel Valls podnio je jučer ostavku vlade šefu države, pošto su ljevičarski ministri zatražili drastičnu promjenu ekonomske politike zemlje.

Valls bi kasno popodne trebalo da saopći imena članova novog kabineta, a mediji procjenjuju da će tražiti najširu moguću podršku i iz redova drugih partija za formiranje svog drugog kabineta.

Izvjesno je da u novoj vladi neće biti mjesta za dosadašnjeg ministra ekonomije Arnoa Montebura koji je otvoreno kritikovao privredni kurs vlade i mjere štednje, tvrdeći da su one pogoršale krizu u zemlji.

I ministarka kulture Aurelie Filippetti bit će među najmanje troje ministara koji će biti smijenjeni, a ona je već demantirala da će destabilizirati ionako krhku većinu.

"Nije nam cilj da izazovemo krizu Vlade. Ja ću podržati novu vladu", rekla je ona za TV stanicu BFM.

U znak solidarnosti s njima, ostavku je podnio i ministar obrazovanja Benoa Hamon.

Vodeći dnevnik "Mond" ocjenjuje da je rekonstrukcija Vlade "posljednja šansa Hollandeu da sačuva petogodišnji mandat" budući da se suočava s rekordno niskom podrškom građana od svega 17 posto i rekordno visokom nezaposlenošću.

"Politički povratak s odmora je odmah izgledao težak za predsjednika i premijera, a kroz nekoliko sati postao je eksplozivan", piše "Mond".

Konzervativni "Figaro" i ljevičarski "Liberasion" istakli su na naslovnim stranama potpuno isti naslov - "Kriza režima".

"Figaro" upozorava da su posljedice političke krize neprocjenjive, dok "Liberasion" ocenjuje da Hollande postaje "sve više i više izolovan".

Dnevni list "Parisienne" objavio je sliku pokislog francuskog predsjednika tokom njegovog govora na jučerašnjoj proslavi 70-godišnjice oslobađanja Pariza od nacističke okupacije, koju je pokvario jak pljusak.

Hollande je iskoristio tu priliku da povuče paralelu s modernom Francuskom - zemljom u propadanju koja je našla snage da se izdigne.

"Ništa nećemo uspjeti bez napora, odricanja, hrabrosti", poručio je Hollande, a prenosi Reuters.

Postupak ministra ekonomije naišao je na podršku ljevičarskog dnevnika "Imanite" koji je ocijenio da su Hollande i Valls "brzo i brutalno kaznili Montebura i Hamona koji su konačno rekli ono što većina ljevičarskih birača misli - štednja vodi zemlju pravo u zid", prenosi B92.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU