Ljubuški za obnovu kule hercega Stjepana očekuje podršku EU fondova

Investicije / PROJEKTI

Ljubuški za obnovu kule hercega Stjepana očekuje podršku EU fondova

16.04.2019. 11:54 / Izvor: Fena

Stari grad Ljubuški čiji je neprepoznatljiviji simbol kula hercega Stjepana Kosače iznimno je skup projekt, a lokalne vlasti u obnovi te znamenitosti računaju na podršku EU fondova.

Kako su istaknuli, projekt se sastoji od plana konzervacije, restauracije, rekonstrukcije, budućih arheoloških istraživanja, tehničkog opisa i financijskog plana. 

S obzirom na to da obnova tvrđave ima najznačajnije ambijentalne, simboličke i povijesne vrijednosti za ovaj kraj i prostor Hercegovine, projekt se planira ostvariti kroz EU fondove prekogranične suradnje, istaknuli su iz općine.

Preko projekta "Theme medieval" omogućena je asfaltna i putokazna infrastruktura te je i sama kula postala dostupnija javnosti, a iz ljubuške općine ističu kako su se prijavili i na nove natječaje čiji bi rezultati trebali biti poznati do kraja 2019. godine.

"Na tragu pozitivnih iskustava, Općina Ljubuški je prijavila nove EU projekte koji bi kroz svoje aktivnosti obuhvaćali prvu fazu obnove tvrđave (središnja kula + branič kula). Rezultati natječaja na kojem očekujemo brojnu konkurenciju, biti će dostupni koncem tekuće godine", saopćeno je iz Općine Ljubuški. 

U nastavki pogledajte 3D animaciju tvrđave po završetku planiranih konzervatorsko-restauratorskih radova. 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije