Milionske investicije na Jahorini: Gradit će se gondola, četverosjed i dvorana

26.05.2020. 12:44 / Izvor: Akta.ba
Milionske investicije na Jahorini: Gradit će se gondola, četverosjed i dvorana

Jahorina, kao projekat u razvoju, uz opšte angažovanje svih relevantnih državnih institucija, je doživjela preporod i postala pokretač privrednog razvoja regiona.

Jahorina, kao projekat u razvoju, uz opšte angažovanje svih relevantnih državnih institucija, je doživjela preporod i postala pokretač privrednog razvoja regiona. Pozicionirala se kao nosilac koji raspolaže najpovoljnijim prirodnim resursima za razvoj planinskog turizma. U posljednje tri godine na ovoj planini realizovani su mnogi projekti u rekordno kratkim rokovima.

Najfrekventniji dio skijališta je pokriven vještačkim osnježavanjem, izgrađena je velika akumulacija vode na izlazu šestosjeda Poljice, urađene su nove instalacije  i staze koje su pokrivene sistemom za vještačko osnježavanje,  urađeno je osvjetljenje staze Poljice, otvorena je prva gondola, pripremljene su nove staze za proširenje skijališta i smanjenje gužvi, kao i plave staze za počenike i one koji uče skijanje. Ljetna turistička ponuda je dobila nove sadržaje, uređen je prostor oko novoizgrađenog jezera na vrhu planine, a od jezera do polaza šestosjeda Poljice izgrađen je alpin koster, bob na šinama, kao jedinstveni atraktivni ljetni sadržaj.

IZGRADNJA GONDOLE 

Investicije na Jahorini neće stati. Planirana je izgradnja novih instalacija i staza na lokalitetima naselja Trnovo i Rajska dolina, kao i izgradnja gondole Ravna planina, izgradnja višenamjenske dvorane i zatravljivanje staza, saznaje poslovni portal Akta.ba.

Izgradnja gondole ima za cilj povezivanje dva ski centra Ravna planina i Jahorina koja će obogatiti ponudu Jahorine i Pala. Gondola koja prolazi prelijepim predjelima netaknute prirode Ravne planine otvorit će niz mogućnosti za novi razvoj i investiranja.

Polaz gondole bi bio na Ravnoj planini, izlazna stanica Jahorina iznad hotela Bord, na stazi Termag, sa kojom se može povezati na ski stazu Poljice i Ogorijelica.

Planirani period završetka radova i puštanja u rad je 2022. godina. Planirani inicijalni investicioni budžet 60.510.000 KM.

Za ovaj projekat je izvršeno preliminarno geodetsko snimanje kako bi se odredile pozicije staza i instalacija za potrebe ponuda.

U vikend naselju u dijelu opštine Trnovo planirana je izgradnja četverosjeda, vrijednog osam miliona KM. Za ovaj projekat data je saglasnost za postavljanje sadržaja.

U plan je i izgradnja pokretne trake Trnovo vrijedne 450.000 KM za koju je od 30.01.2020. godine preuzeta kopija plana, posjedovni list i ZK izvadak za parcele na kojima se planira izgradnja. Izvršeno je i geodetsko snimanje i dostavljenje pozicije parcela. SMUTU su završeni i predati opštini Trnovo, te se čeka odgovor od centra za razminiravanje.

U okviru ovoga projekta radit će se i izgradnja, osnježavane, osvjetljenje ski staza, signalizacija, nadzor, prodajno mjesto... Ukupna vrijednost investicije u vikend naselje je 15,8 miliona KM.

KREDITNO ZADUŽENJE OD 99 MILIONA KM

Na području Rajske doline planiranu je izgradnja četverosjeda. Realizacijom ovoga projekta će se povećati kapacitet skijališta i otvoriti mogućnosti za dodatne prihode.

Za realizaciju ovog projekta sa pratećim sadržajima iznos investicije je 11.200.000 KM.

Planirana je i izgradnja višenamjenske sale na Jahorini. Također, radit će se i na novim ljetnim sadržaji koji će obogatit izgranjom trim staze, biciklističe staze, avantura parkom i novim sadržajima na jezeru.

Izgradit će se put za pješake sa osvjetljenjem, koji bi išao vrhovima planine, od Ciljne kuće do jezera na vrhu Poljice.

Svi navedeni planovi zajedno sa rezultatima poslovanja i do sada realizovanim projektima naći će se ispred akcionara OC Jahorina na vanrednoj Skupštini akcionara koja je zakazana za 1. juni 2020. godine. Prethodna Skupština nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Također, akcionari će se upoznati i projekcijom bilansa uspjeha koji je rađen prema projektovanim prihodima po fazama ulaganja u nove investicije kroz dugoročno kreditno zaduženje u iznosu od 99 miliona KM uz garanciju Republike Srpske. Planirano  zaduženje je na period od 15 godina uz grejs period od tri godine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije