OBJAVLJEN TENDER

Posao od 4 miliona KM: Jahorina će dobiti ski lift kapaciteta od 1.150 skijaša na sat

04.01.2024. 10:19 / Izvor: Akta.ba
JAHORINA

Olimpijski centar Jahorina je raspisao tender za izgradnju ski lifta Trnovo, te su ovime započeli nova ulaganja u ovu planinu.

Olimpijski centar Jahorina je raspisao tender za izgradnju ski lifta Trnovo, te su ovime započeli nova ulaganja u ovu planinu, piše Akta.ba.

Na osnovu tenderske dokumentacije, vrijednost nabavke je procijenjena na 4 miliona KM bez PDV-a, ugovor se zaključuje na period do ispunjenja obaveza.

"Predmet ove javne nabavke je projektovanje, isporuka opreme, ugradnja opreme, izvođenje građevinskih, zemljanih, mašinskih i ostalih potrebnih radova, kao i ispitivanje i puštanje u pogon nove instalacije, ski lift Trnovo a sve po sistemu "ključ u ruke", piše u tenderskoj dokumentaciji.

Potrebno je isporučiti i ugraditi jedan ski lift kao i izraditi pripadajuću tehničku dokumentaciju.

"Ponuđač u okviru ponude predaje idejno rješenje novog ski lifta koje sadrži uzdužni profil, raspored stubova i tehnički opis", pojašnjeno je.

Kapacitet od oko 1150 skijaša na sat

Navedeno je da ski lift mora zadovoljavati kapacitet od oko 1150 skijaša na sat, kao i da trasa mora biti isprojektovana optimalno, dok je predložena dužina linije od oko 600 m, visinska razlika od oko 130 m, sa vremenom vožnje ne dužem od 4 min i skli lift tipa sidro.

Radi maksimalne sigurnosti putnika ski lift treba imati kontrolu položaja užeta na svakom stubu i sigurnosnu rampu, na povratnoj stanici, dok vučna trasa ski lifta mora biti isprojektovana tako da omogući nesmetano funkcionisanje mehanizacije za uređenje ski staza.

CEN propisi

Sva isporučena i ugrađena oprema mora odgovarati CEN propisima;

  • Za ponuđenu opremu potrebno je dostaviti:
  • SE certifikat za vučno uže
  • SE certifikat za pokretne i okretne stanice
  • SE certifikat za elektroniku

Sva ponuđena oprema, objekti i prateća dokumentacija moraju se izraditi u skladu sa važećim Zakonom o uređenju prostora i građenju Republike Srpske i Zakonom o žičarama za transport lica, kao i svim važećim podzakonskim aktima za ovu vrstu objekata i drugim zakonima i podzakonskim aktima koji se primenjuju u postupku pribavljanja dozvola za izgradnju.

Potrebno je izraditi elaborat geodetskih radova za formiranje građevinskih parcela ski lifta, izvršiti obilježavanje na terenu i dokumentaciju predati službama katastra nepokretnosti na dalju nadležnost.

Rok za izvođenje radova je pet mjeseci od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a ponude se dostavljaju do 31. januara.

Podsjećamo, Jahorina će dobiti i ski stazu vrijednu 3 miliona KM, a o tome je nedavno pisao portal Akta.ba.

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije