Na područje Šamca uloženo više od osam miliona KM privatnih investicija

24.06.2019. 10:10 / Izvor: SRNA
Na područje Šamca uloženo više od osam miliona KM privatnih investicija

Milićević naglašava da je u ovom periodu donesena potpuno nova socijalna politika, set mjera u oblasti kulture, obrazovanja, sporta i omogućena potpuna transparentnost Opštinske uprave.

Načelnik šamačke opštine Đorđe Milićević ističe da je u protekle dvije i po godine mandata donesen set mjera za podsticaj investiranja i zapošljavanja, te na područje Šamca uloženo više od osam miliona KM privatnih investicija, što je za rezultat imalo više od 220 novozaposlenih.

Milićević naglašava da je u ovom periodu donesena potpuno nova socijalna politika, set mjera u oblasti kulture, obrazovanja, sporta i omogućena potpuna transparentnost Opštinske uprave.

Govoreći o realizaciji obećanja datih u predizbornoj kampanji na lokalnim izborima 2016. godine, Milićević za Srnu kaže da je tada kao kandidat zacrtao tri cilja: reprogram opštinskog duga, kao preduslov svih daljih poslova u Opštinskoj upravi, podsticaj privredi, da bi Šamac postao što privlačnije mjesto za potencijalne investitore, te uređenje infrastrukture.

"Opština je sa naslijeđenim budžetom od 7.800.000 KM imala dugovanja veća od 12.600.000 KM. Bilo je neophodno da kratkoročne obaveze, koje su tada bile veće od 3.000.000 KM budu raspoređene na neki duži period. Postigli smo likvidnost opštinskog budžeta i izmirili sve naslijeđene obaveze prema radnicima na osnovu poreza i doprinosa", navodi Milićević.

Prema njegovim riječima, novim Pravilnikom o podsticajima za zapošljavanje svaki investitor po novom zaposlenom ima jednokratnu pomoć opštine Šamac, za zaposlenje pet i više radnika u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima, te za nabavku nove opreme i mašina.

"Više od osam miliona KM privatnih investicija za dvije i po godine za efekat je imalo više od 220 novozaposlenih, a i uređenje gradske infrastrukture koje su ti investitori imali kao obavezu prilikom izgradnje objekata. To su pretežno trgovinske djelatnosti, što je donijelo i više od milion KM naplaćenih vlastitih prihoda", istakao je Milićević.

On kaže da je u toku izgradnja obdaništa u Obudovcu ukupne vrijednosti 430.000 KM što je jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata za koji je Vlada Republike Srpske obezbijedila 200.000 KM, a opština Šamac 230.000 KM.

"Od Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH nedavno smo dobili sredstva za dva infrastrukturna projekta. Riječ je o asfaltiranju puta u povratničkoj mjesnoj zajednici Hasić u vrijednosti od 96.000 KM, što omogućava lakši pristup deponiji i 53.000 KM za obnavljanje gradske bilioteke, koja je u ratu bila potpuno uništena. Cilj je da obezbijedimo još 40.000 KM da bismo je za godinu dana potpuno stavili u funkciju", rekao je Milićević.

On je dodao da je raspisan i javni poziv za obnovu fasada u Šamcu, u čemu opština učestvuje sa 50 odsto, a pravna i fizička lica sa 50 odsto.

Milićević je istakao da je opština Šamac dobila više od dva miliona KM bespovratnih sredstava za infrastrukturne projekte od viših nivoa vlasti.

"Ako se ne računa 2014. godina, kada su bile poplave, to je najveći iznos sredstava dobijen od viših nivoa vlasti u proteklih dvadesetak godina", naglašava Milićević.

On kaže da je preduzeće "Slobodna zona" od donatorskih sredstava koje je obezbijedila opština nabavilo dodatnu opremu, zahvaljujući čemu je danas grad ljepši i uređeniji.

Milićević ističe da se opština Šamac posebno može pohvaliti potpuno novom socijalnom politikom koja podrazumijeva da svaka porodica sa četvoro i više djece ima mjesečnu naknadu od po 100 KM.

"Jednokratno pomažemo rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog djeteta", naglašava Milićević i dodaje da su prošle godine uveli i podršku vantjelesnoj oplodnji mladim bračnim parovima u iznosu od 5.000 KM.

On je naveo da opština finansira prevoz učenika srednje škole, redovno isplaćuje stipendije za 75 studenata i pomoć za školovanje djece, te obezbjeđuje po 100 KM prvačićima pred polazak u školu.

"Ovo je set mjera usmjeren na podršku porodici, naročito višečlanoj", ističe Milićević.

On je rekao da je od prošle godine uvedena i podrška Udruženju lica sa posebnim potrebama od 4.000 KM na godišnjem nivou, a nakon dugo godina i podrška Udruženju penzionera od 7.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije