Otvoren konkurs za idejno rješenje izgradnje parka u Istočnom Novom Sarajevu

04.12.2018. 10:18 / Izvor: Akta.ba
Otvoren konkurs za idejno rješenje izgradnje parka u Istočnom Novom Sarajevu

Rok za predaju radova je 3. januar 2019. godine, a izboru najboljih radova bit će objavljen do kraja januara 2019. godine.

Opština Istočno Novo Sarajevo raspisala je otvoreni anonimni urbanističko-arhitektonski konkurs za izradu idejnog rješenja za gradski park u Centru II, saznaje Akta.ba.

Nagradni fond iznosi 4.000 КM. Za prvu nagradu namijenjeno je 2.500 КM, dok će za drugu biti izdvojeno 1.500 КM.

Predmet konkursnog obuhvata je potpuno neizgrađeno zemljište, ukupne površine oko 12.765,00 m². Predmetni prostor se nalazi u obuhvatu Regulacionog plana Centar II.

Unutar konkursnog područja Planom je predviđena i izgradnja dva ugostiteljska objekta na zasebnim parcelama, koja ne treba tretirati idejnim rješenjem, ali svakako uzeti u obzir kao objekte koji će biti dio ambijenta.

Кonkursno područje je urbanistički izuzetno značajan prostor za širenje uže centralne zone grada, koje je pozicionirano između staambeno-poslovnih blokova sa zapadne strane, ulice Sime Milutinovića Sarajelije sa južne strane, ulice Momčila Mome Кapora na sjeveru i planirane Dečanske ulice na zapadu.

Кonkursa predstavlja Odluku Načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo da  se  dobije  što kvalitetnije  urbanističko – arhitektonsko  rješenje,  koje  će,  kroz neophodne procedure, omogućiti realizaciju prepoznatljivog i jedinstvenog uređenja gradskog parka.

Imajući u vidu potrebe građana i inicijativu opštine Istočno Novo Sarajevo da otvorene javne gradske prostore učine dostupnijim pješacima, aktivnijim i privlačnijim za različite grupe korisnika, predmetni urbanističko-arhitektonski konkurs kojim je obuhvaćen park raspisuje se i  u cilju afirmisanja  javnog interesa.

Predloženo rješenje treba da omogući višenajmensko korišćenje prostora – pješačko kretanje, mjesta zadržavanja, mjesta susreta, realizaciju različitih aktivnosti iz domena sporta, rekreacije i zabave, održavanje različitih manifestacija, uz adekavtan urbani mobiliraj prisustvo parternog zelenila i elemenata vode, mirne vodene površine, fontane, vodoskoci, česme..i slično.

Zadatak konkursa je da se ispitaju stavovi stručne javnosti o mogućim rješenjima uređenja prostora u skladu sa današnjim urbanim, socijalnim i društvenim potrebama građana i posjetilaca, na način da se omogući funkcionalan, kvalitetan i sadržajno kreativan boravak u otvorenom javnom gradskom prostoru.

Izabrana rješenja biće osnov za izradu urbanističko-tehničke dokumentacije, u zavisnosti od izabranog rješenja.

Rok za predaju radova je 3. januar 2019. godine, a izboru najboljih radova bit će objavljen do kraja januara 2019. godine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije