Investicije / PROJEKTI

U toku završna faza radova na izgradnji vještačkog jezera na vrhu Jahorine

18.08.2018. 11:26 / Izvor: Akta.ba

Na Jahorini je trenutno u toku završna faza radova na izgradnji vještačkog jezera na vrhu planine, sada je u toku postavljanje geomembrane i geotekstila a već krajem augusta u planu je početak punjenja jezera vodom. Aktuelni su i radovi na polaganju cijevi za sistem vještačkog osnježavanja, koji su takođe u finalnoj fazi i do sad je položeno 70 posto cijevi, potvrđeno je Feni iz Olimpijskog centra Jahorina.

"Ukoliko radovi nastave planiranim tempom već krajem oktobra očekuje se da će biti u potpunosti napunjeno i spremno jezero za narednu zimsku sezonu", kazala je Feni stručna saradnica za odnose sa javnošću Olimpijskog centra Jahorina Sanja Ćeremidžić.

Naglasila je da "pored toga što će jezero koristiti za sistem za osnježavanje u toku zime, u ljetnom periodu će biti i odlična atrakcija sa uređenim prostorom za šetnju sa klupama i propratnim sadržajima".

"Aktuelni projekat vrijedan je 9.500.000 KM i obuhvata izgradnju sistema za vještačko osnježavanje sa akumulacijom vode od oko 75.000 m3 (vještačko jezero) i vodozahvatom za punjenje akumulacije uz uređenje ski staza u obuhvatu šestosjedih žičara Ogorijelica I i Poljice, prema FIS standardima. Takođe, projekat obuhvata i izgradnju vjetroustava na navedenim stazama", kazala je Ćeremidžić.

Jahorina je trenutno jedno veliko gradilište, pored skijališne infrastrukture, uređenja staza i postavljanja vjetroustava u toku je izgradnja i objekata na zanimljivim lokacijama na planini.

Ćeremidžić ističe da je povećano i interesovanje za kupovinu zemljišta na Jahorini čija je vrijednost svim prethodnim radovima drastično povećana u odnosu na raniji period.

"Sve veći broj ozbiljnih stranih i domaćih investitora prepoznaje Jahorinu kao interesantnu destinaciju", kazala je.

Ćeremidžić napominje da je "ljetna sezona na Jahorini otvorena prije 50 dana i za to vrijeme broj prodatih karata za panoramsko razgledanje i tjubing dostigao je rekordan broj".

"Do danas je prodato 5.000 karata ljetnih sadržaja na Jahorini što je za 75,4 posto više u odnosu na prethodnu godinu za pomenuti period, dok je broj vožnji do danas premašio cijelu ljetnju sezonu prošle godine za 10 posto više. Prihodi od prodaje karata u ovom trenutku su za 79,10 posto premašili prihode prošle ljetne sezone za isti period, a u odnosu na cijelu prošlu ljetnju sezonu za prihodi su već premašeni za 13 posto", kazala je Ćeremidžić.

Od ljetnjih sadržaja tokom cijele ljetnje sezone posjetioci Jahorine svaki dan mogu uživati u panoramskoj vožnji šestosjedom, šetnji i vožnji bicikala po označenim planinskim stazama, spuštanju tjubing stazom, vožnji kvadovima ali i novom i jedinom u regionu adrenalinskom sadržaju - vožnji X race autićem, poručili su iz Olimpijskog centra Jahorina.

Foto: Facebook Olimpijski centar Jahorina

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije