Una Mesić, PR Manager Radija Stari Grad i izvršna direktorica SEENAPB-a: Izvrsnost u poslu je imperativ našeg vremena

30.01.2010. 12:08 / Izvor: eKapija.ba
Una Mesić, PR Manager Radija Stari Grad i izvršna direktorica SEENAPB-a: Izvrsnost u poslu je imperativ našeg vremena

Una Mesić, PR Manager Radija Stari Grad, rođena je 10.11.1980. godine u Sarajevu.

Svoj profesionalni put započela je sa 15 godina, radeći kao novinar, voditelj, kasnije i urednik emisija, na radio stanicama: eFM, ISV, M; novinar i voditelj emisije BH Sound na FTV... A, imala je i dosta angažmana u NGO sektoru. Zato se već sada može pohvaliti sa velikim radnom stažom.

"Kada kažem kako imam 14 godina radnog iskustva, obično mi odgovore da sam vrlo mladolika", kaže Una kroz smijeh na početku našeg razgovora.

Komunikacija je, kaže, inspirira, čini živom, te se logičnim čini, kako izbor studija tako i profesije. U 2002. godini je osjetila potrebu skloniti se iz medija, ali ne i prekinuti tu priču.

"Svoj angažman u prvoj registrovanoj PR agenciji u BiH, Com Art sam shvatila kao prekretnicu u karijeri. Željela sam se ozbiljno baviti businessom, stvarati, ali istovremeno i komunicirati. Azra Pleše, vlasnica i direktorica Com Art-a me prepoznala kao partnera za posao. Odbolovale smo sve dječije bolesti skupa, od procesa registracije agencije do opremanja kancelarijskih prostora, informisanja i edukacije potencijalnih klijenata o poslu kojim se bavimo... I mi smo svakodnevno učile, pratile nove trendove, na razne načine dolazile do literature, odlazile na dodatne edukacije. Jedan dobro obavljen posao je otvarao druga vrata... Onda su uslijedili angažmani na poziciji PR Managera pri organizaciji koncerata Maksima Mrvice, Paca de Lucie, Jose Carrerasa, Erosa Ramazzottija, Carskog ruskog baleta, Harisa Džinovća, James Blunta, Muzičke dodjele nagrada Indexi... Svakom poslu sam pristupala sa ljubavlju, čini se da se isplatilo", priča Una s ponosom.

Od Adnana Osmanagića, direktora RSG-a, je sredinom 2007. godine dobila poziv za sastanak, gdje joj je ukazano povjerenje za poziciju izvršnog direktora SEENAPB-a (Mreža asocijacija privatnih elektronskih medija Jugoistočne Evrope). Ponudu je prihvatila, tako da je od 2007. godine izvršna direktorica SEENAPB-a i PR Manager RSG RADIJA.

"Radio je moja prva ljubav i nekako se desila sjajna veza. Radim posao za koji sam se prije 8. godina usmjerila, a istovremeno sam ostala vezana za medije. Moram priznati da je RSG RADIO potpuno organizovani, veliki sistem, koji se znatno razlikuje od drugih radio stanica na kojima sam radila. Veoma cijenim što pripadam ozbiljnoj kompaniji kojoj se vjeruje. Ponosna sam što atmosferu profesionalizma i kredibiliteta možete osjetiti u svim segmentima poslovanja. Moj posao puno olakšava poslovna filozofija managementa koja se temelji na poštenom i profesionalnom pristupu radu", kaže ona.

Ekonomski fakultet, smjer marketing koji je završila u Sarajevu, doživljava samo kao potvrdu da je sposobna učiti.

"Svakodnevno ulaganje u znanje je neophodnost u opstanku na tržištu. Stoga se uvijek kao dijete radujem odlascima na stručne seminare i konferencije. Iako sam prvobitno upisala Pravni fakultet, tek sam na Ekonomiji pronašla sebe i više nego ozbiljno pristupila učenju. Onog časa kada shvatite da učite isključivo zbog sebe, više nemate problema.... Mislim da iz temelja moramo mijenjati svijest i odnos mladih prema obrazovanju. Jedino Vam znanje niko ne može oduzeti. Znanje Vam kroz život podari puno blagodeti i satisfakcija", tvrdi naša sagovornica.

Una smatra da je izvrsnost u poslu imperativ našeg vremena. Više nije dovoljno biti dobar u poslu kojim se bavite, naprosto tržište pravi neku prirodnu selekciju i oni najbolji mogu kreirati pravila igre... Koliko god se činilo da to nije slučaj u BiH, vrijeme posvećenih, kreativnih, ambicioznih i sposobnih ljudi dolazi. Sve manje će se tražiti kadrovi stranački ili po porodičnom stablu podobni. "Iskreno vjerujem da je stiglo vrijeme managera koji očekuju jedino dobre rezultate. U tom smislu, ulaganje u znanje je naprosto postalo prijekom potrebom“.

Za nagrade i priznanja kaže, da su joj najdraža ona koja dođu od poslovnih partnera, klijenata i kolega za uspješnu saradnju, a rezultiraju neraskidivim poslovnim i prijateljskim vezama. Nerijetko su plod poslovnih projekata upravo neprocjenjiva prijateljstva.

"Nagrada koja je kod mene pobudila posebne emocije je 1. mjesto Ekonomskog fakulteta za izradu najbolje marketing komunikacijske strategije... Užasno sam se trudila i rezultat nije izostao. Nagrade koje RSG RADIO vrlo često prima me iznova raduju i čine ponosnom. Javnost i struka nas prepoznaju, vjeruju nam i poštuju nas. U status koji danas uživamo smo puno ulagali i još uvijek to svakodnevno činimo. Dvije godine zaredom RSG RADIO je Superbrand, osmi put smo nagrađeni Specijalnim priznanjem za lidersku poziciju u medijskoj industriji od Direkcije za izbor menadžera godine u BiH i Jugoistočnoj Evropi. Posebno nas je obradovalo priznanje Internacionalnog Toše Proeski Fan Club Foruma čiji su nas članovi prepoznali kao jedinu radio stanicu iz BiH zaslužnu za očuvanje uspomene na Tošu".

(Adnan Osmanagić i Una Mesić)

Motivisani i kreativni uposlenici, lojalna publika, bogatstvo programskih sadržaja, izgrađena infrastruktura, snažan marketing i izuzetan društveni status, prednosti su na kojima RSG temelji svoje ambiciozne planove.

"RSG RADIO volim jer svakodnevno radimo na važnim projektima. Možda je bolje reći da na dnevnoj osnovi radimo na nekoliko važnih, ali i potpuno različitih projekata. Katkad se ponadamo da ćemo imati mirnu sedmicu ili barem miran dan, no ne pamtim kada je bilo mirno... Kada volite svoj posao i kada vjerujete u projekte koje radite ništa nije teško. Radujete se novim uspjesima, novim obavezama, novim stvaranjima. Radujemo se kada dobijemo pozitivne reakcije slušatelja, ali i struke. Iskrena da budem, još uvijek se radujem što smo pokrenuli program RSG 1 Sarajevo koji iz dana u dan, kao i dijete, usmjeravamo ka onom što smo si zacrtali", kazala je Una.

Govori engleski jezik i sve više razmišlja o učenju još jednog stranog jezika. "Dosta razumijem španski i talijanski što bi možda mogla biti dobra polazna osnova za neko ozbiljnije učenje". Kako joj je komunikacija naprosto život, rastuži je spoznaja da nas jezičke barijere hendikepiraju u prekrasnim iskustvima, pa i prijateljstvima.

U mladosti se dosta aktivno bavila sportom. Trenirala je košarku i imala sjajnog trenera Željka Alatovića. Redovno je, kaže, skijala, klizala, igrala tenis.

"Sport bez sumnje oplemeni čovjeka, pritom ga nauči na pobjede i poraze, pripremi za život. Dosta sam vremena posvetila vannastavnim aktivnostima. Pjevala u horu, bila član dramskih sekcija, igrala folklor... Sve to je bitno uticalo na moj kvalitet života, ali i na odnos prema drugima. Vrijednosti, iskustva i prijateljstva koja steknete su neprocjenjiva. Naučite funkcionisati u timu, riješite se predrasuda, prihvatate druge i drugačije, shvatite da se svijet ne vrti oko vas, naprosto se spremite za život i sve ono lijepo i manje lijepo što će neminovno donijeti sa sobom".

Jedna od velikih neostvarenih ljubavi joj je pozorište. Naime, željela je upisati ASU, no nije. „Možda si ispunim želju kada odem u penziju, ko zna“...

Iako smatra da nije dobro otkrivati slabosti, kaže da je slaba na svoju porodicu , mamu tatu i sestru, koji su centar njenog svijeta i na svoje prijatelje. „Ne mogu si pomoći! Da, slaba sam i na svoje tabijate i ćeifove... ne volim da mi se remete... Nedjeljom volim ručati sa svojim roditeljima i sestrom, subotom se družiti sa prijateljicama... Te male, slatke zadovoljštine mi pune baterije“.

Njena životna i poslovna filozofija je imati svoj san i slijediti svoje srce!

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti