Guinnessovi rekorderi, plesna grupa FRICSKA u Sarajevu 15. aprila

Najave / DOGAĐAJI

Guinnessovi rekorderi, plesna grupa FRICSKA u Sarajevu 15. aprila

10.04.2019. 12:59 / Izvor: Akta.ba

Fricska, grupa od tri talentovana mladića koji nose titulu najbržih plesača na svijetu, doći će u Sarajevo 15. aprila 2019. godine i održati energičan i nekonvencionalan plesni show u Kamernom teatru 55 (Maršala Tita 56.) u 20.00 sati.

Plesni show je dio serijala programa Sedmica mađarske kulture u Bosni I Hercegovini koje traju od 07.februara do 09. maja I sastoji se od ukupno 23 programa u 10 gradova Bosne i Hercegovine. Organizator je Ambasada Mađarske u Bosni I Hercegovini. Ulaz je slobodan a broj mjesta ograničen.


Genijalni, virtuozni plesni ansambl Fricska (što znači flick, tj. nagli oštar pokret) sastoji se od pobjednika plesnih takmičenja; Ahmeda Moussa kao umjetničkog direktora, Gergeli Balint Papp i Mate Bence Papp, koji zajedno plešu više od 10 godina. Dodavanjem svojstvenog okreta tradicionalnim dinamičnim folklornim plesovima sa svojom kreativnom i snažnom rutinom za pljeskanje, tapkanje i ručno pljeskanje, trojka je predstavljala Mađarsku na dobro poznatom Smithsonian festivalu u Washingtonu DC-u 2013. godine a 2015. godine na britanskom I Got Talent-u su pobrali veliko priznanje prikazujući svoju ogromnu energiju i osjećaj za ritam.

Njihov videozapis gledalo je oko 4 miliona gledalaca diljem svijeta i stekli su popularnost širom zemlje kada su se pojavili na britanskom I Got Talent-u gdje su stigli do finala.
Bili su pozvani na privatnu proslavu rođendana Njegovog Kraljevskog Visočanstva princa Charlesa u britanskoj prijestolnici gdje su također imali priliku upoznati kraljicu Elizabetu II.

Nastupili su na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru i na Europskom prvenstvu UEFA u Francuskoj. Njihova misija je da autentični mađarski narodni ples učine "ažurnijim" i posljedično modernim, kako bi se približio modernoj publici.

Osim što su publiku upoznali sa dinamičnim plesovima Karpatskog bazena, uključujući mađarski, rumunjski i romski folklor, kroz zapanjujuća lična dostignuća i posebne ritmičke
produkcije 2014. godine osvojili su titulu "Najbrži narodni plesači svijeta".

Guinnessov rekord su postavili u izvedbi 3.937 klakova i udaraca u dvominutnom plesu i time najbrži plesni ritam na svijetu – šta više Ahmed Moussa je uspio izvesti 41 udarac u sekundi što je također novi certificirani Guinnessov rekord.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Najave