Digitalna baza ruske biblioteke dostupna i Banjalučanima

07.02.2018. 08:07 / Izvor: Nezavisne novine
Digitalna baza ruske biblioteke dostupna i Banjalučanima

Jučer je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (NUB RS), u prostorijama Ruskog kulturnog centra "Russkii mir", otvorena digitalna baza ruske biblioteke.

Prezentacijom Olge Preobraženskaje, predstavnice Predsjedničke biblioteke "Boris N. Jeljcin" iz Sankt Peterburga, jučer je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (NUB RS), u prostorijama Ruskog kulturnog centra "Russkii mir", otvorena digitalna baza pomenute ruske biblioteke.

Kako je objasnila Preobraženskaja, radi se o bazama Predsjedničke biblioteke koje broje oko 600.000 digitalnih jedinica, od juče potpuno besplatno dostupnih korisnicima NUB RS.

"Ovakvim pristupom omogućavamo dostupnost arhivskih dokumenata, koji obični posjetioci arhiva u prošlosti nikad nisu bili u mogućnosti da vide. Sada šira javnost ima priliku da zaviri u te dokumente i da se upozna sa bogatom istorijom i tradicijom ruskog naroda", kazala je ona, izrazivši zadovoljstvo zbog boravka u Republici Srpskoj.

Aleksandar Veršinin, direktor ove biblioteke koja nosi ime bivšeg ruskog predsjednika Borisa N. Jeljcina, nije prisustvovao ovom otvaranju, ali se publici u NUB RS obratio video-porukom.

"Pristup našim elektronskim fondovima trenutno funkcioniše u 28 različitih država, i to je u Republici Srpskoj samo prvi korak. Formiranje zajedničkih zbirki, dokumenata, pretraga, održavanje zajedničkih manifestacija - svim tim aspektima biće posvećena naša dalja saradnja. Ovim putem želim da vam zahvalim na interesu i inicijativi, kao i da vam poželim uspjeh u našoj zajedničkoj djelatnosti", kazao je Veršinin, direktor treće po veličini biblioteke u Ruskoj Federaciji.

Predsjednička biblioteka otvorena je u maju 2009. i funkcioniše kao nacionalna elektronska baza za pohranjivanje digitalnih kopija najvažnijih dokumenata o istoriji, teoriji i praksi ruske države, ruskog jezika, kao i multimedijalni i multifunkcionalni centar, koji ima status nacionalne biblioteke Rusije.

O svom boravku u ovoj biblioteci u decembru prošle godine, kao i o značaju otvaranja digitalnih baza u Banjaluci, govorila je i Ljilja Petrović-Zečić, direktorica NUB RS.

"Ovo je zaista veliki dan za NUB RS. Upravo nešto više od dva mjeseca od potpisivanja protokola o saradnji sa Predsjedničkom bibliotekom 'Boris N. Jeljcin' u Sankt Peterburgu, kako smo i planirali, ostvarujemo prvu tačku protokola, odnosno otvaranje slobodnog pristupa svim bazama Predsjedničke biblioteke", kazala je Petrović-Zečićeva, dodajući da je osjećaj boravka u ovoj biblioteci u Sankt Peterburgu za nju predstavljao kretanje između 19. i 21. vijeka, jer je biblioteka tako i opremljena u zgradi sinoda sa najsavremenijim informacionim tehnologijama.

Podsjećamo, dostupnost digitalnih baza u NUB RS realizovana je u skladu sa sporazumom između dvije biblioteke, koji je potpisan 7. decembra 2017. godine u Sankt Peterburgu u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i gubernatora Sankt Peterburga Georgija Poltavčenka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza