Koliko su 'teški' tehnološki giganti?

Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Koliko su "teški" tehnološki giganti?

Apple,Amazon i Google su premašili tržišnu kapitalizaciju od 1,5 biliona dolara.

11.07.2021. 12:42 / Izvor: Blic

Nije tajna da je vrijednost tehnoloških giganata na tržištu eksplodirala u posljednjih nekoliko godina, ali je svakako teško shvatiti obim i veličinu tih promjena.

Kroz probijanja na tržištu, pametnu diverzifikaciju sredstava i transformaciju proizvoda u servise, Apple,Amazon i Google su premašili tržišnu kapitalizaciju od 1,5 biliona dolara.

Microsoft

Sa tržišnom vrijednošću od 1,9 biliona, Microsoft bi se, u slučaju da je zemlja, nalazio na 10. mjestu, ispred Brazila, Kanade, Rusije i Južne Koreje.

Kako bi bolje razumjeli ove brojke, Mekkiper je uporedio tržišnu kapitalizaciju ovih tehnoloških giganata i BDP nekoliko zemalja.

Apple

Da je država, Apple bi se najverovatnije nalazio u G7. Tržišna kapitalizacija, veća od 2,1 biliona dolara, Applea je veća od BDP-a 96 posto zemalja u svijetu. Samo 7 država ima veći BDP od vrednosti Applea.

Facebook

Facebook sa svojom vrijednošću od 939 milijardi dolara, izmiče ekonomijama Holandije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske…

Amazon

Iako se veći dio ekonomije prestravio pandemije korona virusa, Amazon je uspio da izvuče najviše benefita za sebe.

Sa online prodajom čija je potražnja drastično skočila, tržišna vrijednost Amazona se popela na 1,7 biliona dolara, što ga čini većim od 92 posto ekonomija u svijetu.

 

 

PODIJELI:

TAGOVI:

#tehnološki giganti

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza