Brisanje ličnih podataka s Googlea nikad nije bilo jednostavnije

23.09.2022. 12:18 / Izvor: Agencije
google

Najnoviji set alata Results about you (rezultati o vama) olakšava izdavanje zahtjeva za uklanjanja rezultata koji sadrže telefonski broj, e-mail ili kućnu adresu.

Najnoviji set alata Results about you (rezultati o vama) olakšava izdavanje zahtjeva za uklanjanja rezultata koji sadrže telefonski broj, e-mail ili kućnu adresu.

Najnoviji Googleov alat "Results about you" napravljen je kako bi pomogao pri brisanju rezultata pretrage koji sadrže lične informacije, a kompanija ga je, piše Verge, polako počela isporučivati prvim korisnicima. 9to5Google naglašava da je Google alat najavio tokom konferencije I/O, što znači da će uskoro stići u aplikaciju Google.

Google je već imao način na koji možete brisati rezultate pretrage koji sadrže vašu kućnu adresu, e-mail adresu i telefonski broj, kao i niz drugih potencijalno opasnih ili štetnih informacija. Ovaj sistem nije nužno bio najbolji i najjednostavniji za korištenje – ako ste pronašli rezultat koji je povezan s vašim osjetljivim informacijama, trebali ste otići na stranicu za podršku kako biste ispunili formular pomoću kojeg tražite da se rezultat izbriše. Novi alat to planira pojednostaviti, prenosi tportal.

Pomoću njega će se zahtjev moći slati direktno iz rezultata pretrage pritiskom na tri tačkice i biranjem opcije About this result (o ovom rezultatu), što će otkriti novi panel s opcijom micanja rezultata, odnosno, Remove result. Odatle ćete moći predati zahtjev za brisanje neželjenog rezultata.

Tu je i poseban ekran "Results about you" do kojeg možete doći pritiskom na profilnu fotografiju u Google aplikaciji. U njemu će biti moguće vidjeti rezultate koje ste prijavili i njihov status kod Googlea. Ekran će, piše izvor, imati mogućnost slanja novih zahtjeva, uključujući onih koji sadrže stare ili ilegalne informacije.

Tačan datum dolaska ove karakteristike još nije poznat.

Verge napominje da uvođenje ovog alata ne mijenja pravila rada same Google pretrage, već olakšava sistem prijave nepoželjnih rezultata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza