Google radi na novoj funkciji koja će moći dešifrovati ljekarski recept

27.12.2022. 12:59 / Izvor: N1
Google

Za mnoge je čitanje onoga što je njihov doktor napisao i dešifrovanje u čitljiv tekst velika muka i gubljenje vremena.

Za mnoge je čitanje onoga što je njihov doktor napisao i dešifrovanje u čitljiv tekst velika muka i gubljenje vremena. Ovo ni na koji način nije novi problem i mnoge tehnološke kompanije su pokušale da se suprotstave ovome, ali bezuspješno, tako da je sada došao red na Google da pokuša dešifrovati nečitljivo.

Na godišnjoj konferenciji u Indiji, Google je objavio da sarađuje s farmaceutima kako bi istražio različite načine da dešifruje rukopis ljekara. Ova nova funkcija je trenutno prototip i još uvijek nije dostupna za upotrebu na tržištu, piše nova.rs.

Međutim, kada bude dostupna, omogućit će korisnicima da uslikaju recept ili učitaju sliku recepta u alatku za obradu slika. Kada se slika obradi, aplikacija će moći dešifrovati sadržaj recepta i pomoći će u identifikaciji lijekova. Ovaj proces je demonstrirao izvršni direktor Google-a tokom konferencije.

Google je u saopćenju naveo: “Ovo će djelovati kao pomoćna tehnologija za digitalizaciju rukom pisanih medicinskih dokumenata”. Dalje su dodali da neće biti donijeta odluka koja se zasniva isključivo na ovoj tehnologiji. Na južnoazijskom tržištu, Google za Indiju je godišnji događaj kompanije gdje ona prikazuje svoje nove izume i razvoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza