Pauza / TURIZAM I GASTRO

Zaštićene i ugrožene vrste u Nacionalnom parku Una čine štetu

04.06.2020. 09:36 / Izvor: Federalna.ba

Nacionalni park Una jedan je od četiri nacionalna parka u Bosni i Hercegovini, a prvi je na teritoriji Federacije. Obogaćen biljnim i životinjskim svijetom, već dugi niz godina se suočava sa problemima prirodnih neprijatelja koji su prijetnja razvoju turizma ovog kraja.

Veliki vranac ili kormoran je ptica koja se nalazi na Crvenoj listi faune Federalnog ministarstva okoliša i turizma, čime je zabranjeno njegovo odstranjivanje. Zbog njegovog namnožavanja, riblji fond rijeke Une je sve ugroženiji.

Direktor Nacionalnog parka Una Amarildo Mulić navodi kako je to izraženo u vrijeme mrijesta potočne pastrmke i lipljena, ta da moraju napraviti plan upravljanja ribljim fondom i njegove koegzistencije s kormoranom.

Pored kormorana, ogromne štete prave i dabrovi. Prvi put su primijećeni na rijeci Uni 2012.godine. Dugogodišnji televizijski snimatelj Hasan Arnautović i ekolog Kasim Nadarević prate dabra već četiri godine.

Ističu da je riječ vrlo plašljivoj i opreznoj životinji koja uglavnom izlazi noću, ali da u posljednje vrijeme nastaju velike štete, zbog velikog razmnožavanja. Često, kažu, zna izići iz Une ili nekog drugog vodotoka u voćnjak ili kukuruz.

Porodica Dupanović već dugi niz godina se suočava sa ovim problemom.

"Moramo praviti ogradu da zaštitimo se jer baš velika je šteta. Treba nam nekoliko godina da ponovo dočekamo jabuku, da dođemo do toga da možemo brati i imati plodove", objašnjava Đula Dupanović.

Uništavanjem ribljeg fonda te voćnjaka uskoro bi moglo postati velika opasnost za razvoj turizma, ali i poljoprivrede ovog kantona.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza