Naplata potraživanja guši proizvodnju

14.02.2011. 09:27 / Izvor: Glas Srpske
Naplata potraživanja guši proizvodnju

Problem naplate potraživanja za isporučenu robu je već duži period pristan u Republici Srpskoj, a firme u RS su suočene sa problemom da se same bore sa potražnjom svojih sredstava, da ne bi morale da uguše proizvodnju ili, u najgorem slučaju, "stave katanac" na preduzeće.

U Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća ranije su kazali da se podrazumijeva da je kupac dužan da plati prodavcu preuzetu robu ili usluge, ali ne postoji zakonom propisan rok za plaćanje.

"Poslovna praksa podrazumijeva period plaćanja od 30 do 60 dana, međutim činjenica je da ima velikih problema, budući da je većina preduzetnika, u prodajnom lancu, međusobno povezana. Zastoj u plaćanju kod jednog preduzetnika povlači za sobom teškoće u poslovanju ostalih", rekli su u Agenciji.

Još dodaju da će dogovor između Evropskog parlamenta i Savjeta EU, kojim se preduzećima određuje rok za plaćanje isporučene robe od najviše 30 dana te odgovarajuće kamate u slučaju kašnjenja, uticati i na rokove plaćanja preduzeća iz Srpske, koja posluju na tržištu EU, da plaćaju svoje obaveze prema partnerima u EU u definisanim rokovima.

Dodali su da bi dogovor Evropskog parlamenta i Savjeta EU trebalo pozitivno da utiče i na rokove plaćanja preduzeća iz EU, koja posluju na tržištu BiH sa domaćim preduzećima.

Da su farmeri klasičan primjer teškog naplaćivanja isporučene robe navodi predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske Mišo Maljičić.

On ističe da većina prerađivača mesa u RS kupuje jeftinu sirovinu u inostranstvu, dok su farmeri u RS dovedeni u situaciju da stoku prodaju bez novca te da naplatu čekaju i više od dva mjeseca.

"Ovaj problem je već nekoliko godina prisutan u Srpskoj, a situacija postaje sve gora zbog toga što se iznos za isporučenu robu svake godine povećava za nekoliko miliona maraka", rekao je Maljičić i dodao da će ista situacija farmere u Srpskoj zahvatiti i ove godine, zbog toga što će banke, zbog povećanog rizika, rijetko odobravati kreditna sredstva.

Prema njegovim riječima, postoje situacije gdje pojedini farmeri na naplatu potraživanja čekaju i više od tri godine.

Maljičić je kazao da prodavci stočne hrane isporučuju hranu farmerima na osnovu avansnog plaćanja, dok sa druge strane farmeri moraju da daju stoku na odgođeno plaćanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti