Podbacili prijedorski proizvođači mlijeka - Isporučeno milion litara manje u odnosu na 2008. godinu

02.02.2010. 09:34 / Izvor: Nezavisne novine
Podbacili prijedorski proizvođači mlijeka - Isporučeno milion litara manje u odnosu na 2008. godinu

Prijedorski farmeri su tokom prošle godine mljekarama u Kozarskoj/Bosanskoj Dubici, Tesliću, Bihaću i Prijedoru isporučili oko šest miliona litara mlijeka, što je više od milion litara manje u odnosu na 2008. godinu.

Razloge za smanjenu proizvodnju i isporuku mlijeka poljoprivredni stručnjaci vide u poskupljenju repromaterijala i usluga s kojima su se tokom prošle godine suočavali stočari.

Tanja Marić, šef Odsjeka za poljoprivredu opštine Prijedor, kaže da farmeri na području te opštine raspolažu sa 4.000 muznih grla.

""Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice od prijedorskih kooperanata u prošlog godini otkupio je tri miliona litara mlijeka, teslićkoj "Naturi" isporučeno je milion litara, a iste količine mlijeka otkupila je i prijedorska mljekara "Milko", dok je oko 900.000 litara mlijeka završilo u bihaćkoj mljeri "Meggle". Na osnovu tih podataka jasno je da je proizvodnja mlijeka u našoj opštini podbacila, mada je otkup bio dobro organizovan", kazala je Marićeva.

Ona je dodala da je na području Prijedora regostrovano 2.459 poljoprivrednih gazdinstava, te da je većina njih evidentirana u oblasti stočarstva i uzgoja muznih krava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti