Švicarski ambasador u BiH govorio na IBU-u o interesima švicarske vanjske politike u našoj zemlji

16.12.2021. 14:41 / Izvor: Akta.ba
IBU

U srijedu 12. decembra Internacionalni Burch univerzitet ugostio je Daniela Hunna, ambasadora Švicarske Konfederacije u Bosni i Hercegovini.

U srijedu 12. decembra Internacionalni Burch univerzitet ugostio je Daniela Hunna, ambasadora Švicarske Konfederacije u Bosni i Hercegovini na gostujućem predavanju za studente o temi „Interesi švicarske vanjske politike u BiH“.

Ambasador Hunn je predstavio četiri vanjskopolitička prioriteta Švicarske - mir i sigurnost, prosperitet, održivost i digitalizacija - ističući da su oni utemeljeni na ekonomskim interesima Švicarske. Ukratko, sveobuhvatni vanjskopolitički interes Švicarske je njena ekonomija i njene diplomatske aktivnosti su orijentirane na ekonomski rast njenog privatnog sektora. Ambasador je istakao poseban odnos Švicarske prema Bosni i Hercegovini, uzimajući u obzir značajnu bh. dijasporu u Švicarskoj te podršku Švicarske našoj zemlji kroz angažman njihovih trupa u sklopu EUFOR-a. Saradnja u oblasti nauke i istraživanja istaknuta je kao značajan potencijal te je naglašena mogućnost buduće saradnje Internacionalnog Burch univerziteta i švicarskih univerziteta, u čemu Ambasada Švicarske u Sarajevu može pružiti podršku.

Osim toga ambasador Hunn je uočio i značajne prepreke za povećanje direktnih stranih ulaganja iz Švicarske koji se ogledaju u svjetlu političke nestabilnosti usprkos naporima Ambasade i ambasadora lično da olakšaju ulaganja, posebno iz bh. dijaspore. Ambasador Hunn je završio predavanje pozivajući Vladu BiH da podrži nastojanja Švicarske da postane nestalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda za period 2023-2024. godine.

Rektor Internacionalnog Burch univerziteta prof.dr. Mersid Poturak zahvalio se ambasadoru na podršci koju Švicarska pruža Bosni i Hercegovini općenito, a posebno Internacionalnom Burch univerzitetu kroz saradnju na organizaciji predstojeće Međunarodne konferencije o migracijama koja će se održati u januaru 2022. godine.

Nakon predavanja, ambasador je obišao kampus te je naročito pohvalio Burch Start-up inkubator koji je osnovan da podstakne poduzetništvo i poduzetnički duh kod studenata. Dogovoren je nastavak i intenziviranje saradnje u svim oblastima, uključujući akademsku saradnju i saradnju sa industrijom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti