Odlična godina iza Regionalnog Challenge Fonda: 14,5 miliona eura za 37 najuspješnijih projekata

20.12.2021. 12:04 / Izvor: Akta.ba
Regionalni Challenge Fond

Regionalni Challenge Fond (RCF) organizovao je svoju Prvu godišnju regionalnu konferenciju kako bi saopštio rezultate i iskustvo iz regionalnog konkursa za podršku investicijama u kooperativnu obuku.

Regionalni Challenge Fond (RCF) organizovao je svoju Prvu godišnju regionalnu konferenciju kako bi saopštio rezultate i iskustvo iz regionalnog konkursa za podršku investicijama u kooperativnu obuku. RCF je od februara do aprila ove godine otvorio konkurs i primio 205 prijava od konzorcija sastavljenih od institucija za stručnu obuku i kompanija iz svih država zapadnog Balkana. U uži izbor je ušlo 66 konzorcija, koji su pozvani da pripreme detaljne predloge projekata. Pored toga, odlukom Izborne komisije o dodjeli sredstava za prvi konkurs za finansiranje je predloženo 37 najuspješnijih projekata i za ovaj region je izdvojeno oko 14,5 miliona eura.

"Misija Fonda i ovog projekta je bila da se unaprijedi kvalitet i značaj stručnog obrazovanja i obuke kroz finansiranje ulaganja u opremu i infrastrukturu za odabrane projekte kooperativne/dualne obuke koji se sprovode u okviru partnerstava između institucija za stručnu obuku i kompanija. Izuzetno nam je drago što je toliko mnogo kandidata poslalo svoje prijave i što možemo da stanemo iza više od 35 uspješnih projekata. Nastavit ćemo sa drugim konkursom početkom 2022. godine i radujemo se što možemo da pružimo podršku u ovoj važnoj oblasti", izjavio je ovim povodom Frieder Woehrmann, vođa Tima za upravljanje Fondom RCF-a.

Regionalni Challenge Fond (RCF) predstavlja program za finansiranje u cilju unapređenja mogućnosti zapošljavanja mladih. Ovaj program podstiče konkurentnost kompanija sa Zapadnog Balkana kroz finansiranje ulaganja u opremu i infrastrukturu za odabrane projekte kooperativne/dualne obuke koji se sprovode u okviru partnerstava između institucija za stručnu obuku i kompanija. Sredstva se dodjeljuju na osnovu regionalnog nadmetanja.

Santiago Alonso-Rodriguez iz njemačkog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) istakao je: "Regionalni Challenge Fond se odnosi na regionalnu integraciju i šanse za ekonomski rast. Govorimo o kreiranju održivih i fer prilika za mlade ljude, a posebno žene, da uzmu svoju budućnost u svoje ruke. RCF je naš veoma značajan projekat. Već u prvim mjesecima implementacije uspjeli smo da okupimo privatni sektor i ustanove za stručno obrazovanje za dobrobit svih učesnika. Stoga, drago mi je da mogu najaviti kako smo uspjeli mobilizirati dodatnih 13,5 miliona eura za grantove, čime se naša podrška povećava na 33,5 miliona eura".

Klaus-Martin Müller, direktor KfW Razvojne banke za Jugoistočnu Evropu i Tursku, poručio je: "Često vidimo kako nije lako motivisati privatni sektor da se aktivnije uključi u stručno obrazovanje i obučavanje. Mnogo ulažemo u razvijanje koncepta i pristupa ovom procesu. Veoma smo sretni što sam RCF-om možemo uspješno motivisati privatni sektor da udruži snage sa stručnim školama u procesu prijavljivanja. Dosadašnji uspjeh je prevazišao naša očekivanja".

RCF prepoznaje tri dodatna aspekta koji se odnose na sve sektore privrede i zemlje i njihov potencijal za razvoj vještina koje odgovaraju tržištu rada u skladu sa trenutnim inicijativama: zelenu tranziciju, regionalnu integraciju i digitalizaciju. Prva godišnja konferencija je okupila zvaničnike i stručnjake iz EU, državnih institucija i organizacija aktivnih na polju stručnog obrazovanja i obuke, privrednih komora, međunarodnih i regionalnih organizacija, kompanija i organizacija civilnog društva.

U okviru panela o zelenom stručnom obrazovanju, Esma Manić, savjetnica za energetsku i resursnu učinkovitost iz Bosne i Hercegovine, istakla je da je kompletan industrijski sektor u našoj zemlji zasnovan na fosilnim gorivima, a da je tehnologija koja se koristi zastarjela i s niskim stepenom efikasnosti, te da su mala i srednja preduzeća pogođena pandemijom i nalaze se u nimalo ohrabrujućem položaju.

"Tranzicija sa postojećeg na budući koncept razvoja je, slobodno mogu reći, najradikalnija tehnička, ekonomska, socijalna i politička promjena sa kojom smo se susreli do sada, te je neophodno uložiti dodatne napore kako bismo postigli ciljeve i ostvarili očekivane benefite. Cijeli proces podrazumijeva novi pristup korištenju energije, proizvodnji dobara i načinu života općenito, koji pri realizaciji ciljeva socio-ekonomskog razvoja uvažava okolinska i klimatska ograničenja. Imajući u vidu spregu energetske tranzicije i industrijskog razvoja, neminovano je usvajanje novih znanja i vještina. Za BiH su posebno interesantna rudarska područja. Oko 17.000 zaposlenih ljudi radi u tom sistemu, oni moraju steći nova znanja i vještine kako bi se stanje popravljalo na bolje", izjavila je Manić i zaključila: "Da li je tranzicija kriza ili šansa - zavisi od nas samih".

Regionalni Challenge Fond je inovativni program koji za cilj ima da poveća produktivnost i konkurentnost kompanija iz zemalja zapadnog Balkana. Fond je nastao na inicijativu njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, za njega je zadužena Razvojna banka KfW, a sprovodi ga Komorski investicioni forum zapadnog Balkana (WB6-CIF), zajednička inicijativa privrednih komora iz regiona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti