Počela izrada plana o upravljanju otpadom za Srednjobosanski kanton

08.03.2014. 08:14 / Izvor: Fena
Počela izrada plana o upravljanju otpadom za Srednjobosanski kanton

Projekt će se biti implementiran u tri faze, u prvoj je planirao formaliziranje izrade plana, u drugoj utvrđivanje postojećeg stanja, koja obuhvata analizu stanja prema oblastima.

Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu u partnerstvu i u saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna (SBK/KSB) započeli su krajem januara relizaciju projekta izrade "Plana upravljanja otpadom za SBK/KSB za period 2014-2024. godina".

Cilj projekta je izrada Plana upravljanja otpadom za područje SBK/KSB, a kojim će biti definirani preduslovi za uspostavu održivog integralnog sistema upravljanja otpadom i doprinijeti dostizanju strateškog cilja Federalne strategije zaštite okoliša, odnosno smanjenju rizika po okoliš i zdravlje ljudi i uspostavi prioritetne infrastrukture za integralno upravljanje otpadom.

Projekt će se biti implementiran u tri faze, u prvoj je planirao formaliziranje izrade plana, u drugoj utvrđivanje postojećeg stanja, koja obuhvata analizu stanja prema oblastima.

U trećoj fazi, akcioni plan, planirano je uspostavljanje sistema upravljanja otpadom, koja obuhvata izradu Programskih mjera i zadataka, te akcionog plana sa specifikacijom: troškova, roka za izvršenje, odgovornosti i izvora financiranja.

Područje obuhvaćeno projektom je SBK/KSB, odnosno 12 općina na području tog kantona, a to su Travnik, Novi Travnik, Gornji-Vakuf /Uskoplje, Bugojno, Kiseljak, Kreševo, Busovača, Fojnica, Vitez, Donji Vakuf, Jajce i Dobretići. Direktni korisnici projektnih rezultata su SBK/KSB i lokalne vlasti u 12 općina.

Uz njih, koristi će imati i sva javna komunalna preduzeća koja se bave upravljanjem otpadom, operatori koji se bave zbrinjavanjem različitih vrsta otpada, kao i organizacije civilnog društva koje su aktivne na teritoriji ovog kantona.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 42.600 KM, od čega će 70 posto finansirati Fond za zaštitu okoliša FBiH, a 30 posto Ministarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova SBK/KSB i Institut za hidrotehniku u Sarajevu. Projekt će trajati 12 mjeseci, saopćeno je iz Instituta za hidrotehniku GF u Sarajevu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti