Dejan Ljevnaić: Jahorina svaki dan stepenicu bliža svjetskom tržištu

11.01.2018. 10:11 / Izvor: Akta.ba
Dejan Ljevnaić: Jahorina svaki dan stepenicu bliža svjetskom tržištu

Još jedna poslovna godina je završena, što je ujedno i prilika za razgovor sa bh. privrednicima koji stvaraju nove vrijednosti i direktno utiču na ukupno poboljšanje uvjeta života u našoj zemlji.

Još jedna poslovna godina je završena, što je ujedno i prilika za razgovor sa bh. privrednicima koji stvaraju nove vrijednosti i direktno utiču na ukupno poboljšanje uvjeta života u našoj zemlji.

Poslovne poteze Olimpijskog centra Jahorina, uspjehe u 2017. godini i planove za 2018. godinu za Akta.ba je predstavio direktor A.D. OC Jahorina, Dejan Ljevnaić.

  • 2017. godina je iza nas, da li su ispunjeni svi vaši zacrtani planovi?

Kad smo prije tri mjeseca, moj tim i ja došli na čelo Olimpijskog centa i javno iznijeli planove investicija na revitalizaciji i unapređenju Jahorine kao destinacije, sa ove tačke gledišta moram reći da je to bilo više nego hrabro ali sada mogu ponosno reći ne samo da smo sve ispunili, već da smo uradili mnogo više od planiranog.

Počeću od onoga što je najvažnije skijašima – staze. Prvi put od 1983. godine rađeno je na uređenju staza, uredili smo 6.222 m staza po FIS standardima i izgradili nove staze i vezne puteve u dužini od 15km, uklonili stare instalacije sa staza, tako da sada skijaši mogu da se skijaju na stazama ukupne dužine 35km. Fokusirali smo se na početnike i rekreativno skijanje i staze proširili i ublažili u kritičnim delovima tako da sada i skijaši koji prvi put staju na skije mogu da uživaju spuštajući se na novouređenim stazama. Izgrađeno je akumulaciono jezero od 95.000 m3, koje će se koristiti i u ljetnjoj sezoni za šetnju i boravak u prirodi i vjetroustavi u dužini 530 m na vrhu planine, koji će se osim za smanjivanja jačine vetra na vrhu planine koristiti i kao orijentiri i putokazi za skijaše. U toku je i posljednja faza, potpisan je ugovor sa najvećom svjetskom kompanijom za proizvodnju sistema za vještačko osnježavanje Technoalpinom i radi se na izgradnji sistema za vještačko osnježavanje uz pomoć kojeg ćemo skijašku sezonu produžiti na 130 umesto 60 dana koliko je do sada iznosila.

Iz iskustva znamo da je najispravnije osluškivati potrebe posjetilaca koji dolaze na odmor na Jahorinu, pa smo tako povećali broj prodajnih mjesta sa 6 na 12 i sva prodajna mjesta modernizovali i uredili i prvi dodir skijaša sa ski centrom učinili prijatnijim i bez čekanja. Izgradnjom tri parking prostora i angažovanjem ozbiljne firme za čišćenje puteva i parking prostora eliminisali smo jedan od većih problema skijaša sa kojim su se susretali prilikom dolaska na Jahorinu.

I najslađe za kraj, posebnu pažnju smo posvetili najmlađima i izgradili smo dva poligona za obuku koji sadrže pokretnu traku dižina 100m i 70m, tjubing staze i dječije gradiće sa elementima za igru na snijegu. Ovo je dio koji me kao čoveka i roditelja najviše ispunjava i čini srećnim, omogućili smo djeci sa teritorije grada Istočnog Sarajeva, koji obuhvata šest opština,  da skijaju besplatno i do sada je to već iskoristilo preko 500 mališana i svaki dan na skijanju imamo bar 2,3 grupe djece. Oformili smo našu ski školu Bistrica i uredili rad svih ski škola, kako bismo segment obuke i prvog dodira sa skijaškim sportom djeci, ali i svim početnicima učinili da bude prije svega profesionalan, siguran i bezbijedan i da ponesu samo najljepše uspomene sa Jahorine. Naš cilj je da bogatim sadržajem koji nudimo, kod najmlađih razvijemo ljubav prema planini i podstaknemo ih da se bave zimskim sportovima, tako da ćemo imati još puno akcija tokom sezone, a sljedeća je 18.01. World Snow Day kada dajemo gratis korišćenje oba poligona, a na dječiji ski pas popust od 50%.

  • Po čemu ćete je pamtiti?

Veoma sam zadovoljan svojim uspjehom u prethodnoj godini, iako sam na Jahorinu došao u drugoj polovini, ona je definitivno nešto najznačajnije što mi se desilo u 2017. godini. Imam 10 godina radnog iskustva u raznim skijalištima i sve to što sam prethodno naučio želim da plasiram na Jahorini. Kada postavite ciljeve koje želite da ostvarite i u tome uspijete i ostvarite čak i više od onog što ste planirali, morate se osjećati dobro. Svi u Olimpijskom centru smo prezadovoljni i vrijedno radimo na daljim zadacima.

  • Najbolji poslovni potez/odluka u 2017. godini?

Kao što sam već ranije spomenuo, najbolja poslovna odluka u 2017. godini mi je to što sam odlučio da svoj rad, trud i iskustvo posvetim Olimpijskoj ljepotici. Tajna mog uspjeha, pored velikog iskustva, konstantnog obrazovanja i usavršavanja, je odabir pravih ljudi, eksperata u svojoj obasti, za menadžerski tim. Tokom svog desetogodišnjeg upravljanja ski centrima u Srbiji, imao sam priliku da pomažem u razvoju i ski centrima u okruženju Crna Gora, Slovenija, Makedonija, Hrvatska i BIH i tako sam stekao veliko iskustvo u svim segmentima poslovanja. Ideje i iskustvo sam stekao i u velikom broju stranih ski centara iz čijeg poslovanja sam izvukao najbolju praksu i, jednostavno, sve ovo sistemski posložio i napravio svoj pristup razvoju jednog ski centra i to primenio na Jahorini i ostvario zavidne rezultate. Naravno, sve ovo ne bih mogao sam da uradim, okupio sam mali tim odabranih ljudi, ulagao u njhovo znanje, širio spektar njihovog upravljanja, postavljao razne izazove i zadatke pred njih i sada mogu u potpunosti da se oslonim na svoj tim za koji verujem da ne postoj iskusniji, obrazovaniji i stručniji tim u regionu. I važno je vjerovati u ono što se radi, mi vjerujemo da je Jahorina destinacija koja ima potencijal i garantujemo da je jedina destincija u regionu koja ima najbolji odnos cijena-kvalitet odnosno da za najmanje uloženih sredstava korisnici dobijaju uslugu zavidnog kvaliteta.

  • Koji su planovi za ovu godinu?

Tek smo zakoračili u novu godinu, a već smo prezadovoljni novim uspjesima. Za samo 9 dana u novoj 2018 godini na Jahorini je skijalo gotovo 25.000 skijaša i bordera a sigurni smo da je isto toliko ako ne i više bilo posjetilaca koji su šetali i uživali u odličnoj gastro i wellness ponudi Jahorinskih hotela, vikend kuća i ugostiteljskih objekata. Svaki dan smo stepenicu bliže da pozicioniramo Jahorinu na svjetsko tržište i očekujemo sve veći broj kako domaćih tako i stranih gostiju i veoma sam ponosan na rad i trud svih radnika i naše zajedničke rezultate.

  • Šta biste poželjeli sebi, ali i poslovnim partnerima u 2018. godini?

Svim našim partnerima želim puno zdravlja, sreće, uspijeha, međusobnog razumijevanja i saradnje.  Ako budemo pružali podršku jedni drugima veliki uspjeh nam je zagarantovan.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti