Dodik: Italijani zainteresovani za privrednu saradnju sa Republikom Srpskom

20.03.2014. 08:07 / Izvor: SRNA
Dodik: Italijani zainteresovani za privrednu saradnju sa Republikom Srpskom

​Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da postoji značajna zainteresovanost industrijske zajednice u Milanu za privrednu saradnju sa Srpskom, posebno u oblasti poljoprivredne proizvodnje i šumarstva.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da postoji značajna zainteresovanost industrijske zajednice u Milanu za privrednu saradnju sa Srpskom, posebno u oblasti poljoprivredne proizvodnje i šumarstva.

Predsjednik Srpske, koji je danas počeo dvodnevnu posjetu Italiji, rekao je da je predstavnicima industrijske zajednice u Milanu predstavio mogućnosti ulaganja u Republici Srpskoj, koje su stimulativne u odnosu na regiju, a posebno na zemlje članice EU.

"Na primjer, samo cijena električne energije je dva ili tri puta jeftinija u Republici Srpskoj, za iste industrije koje bi se organizovale, a što su značajne uštede", rekao je Dodik u telefonskoj izjavi Srni iz Milana.

On je ocijenio da bi uskoro moglo doći do potpisivanja određenih memoranduma u vezi sa izgradnjom centra za finalizaciju, odnosno pakovanje poljoprivrednih proizvoda i distribuciju tih proizvoda na tržište EU, prije svega Italije.

"Nemamo sad pojedinačne parametre, ali dogovorili smo da se napravi jedna studija o tome i da se vidi na koji način bi se to realizovalo", rekao je predsjednik Srpske.

Navodeći da je za poljoprivrednu proizvodnju najvažnije da ima tržište, Dodik je napomenuo da u Milanu postoje značajni i veliki distributeri na nivou Italije i cijele EU, koji su spremni da preuzmu poljoprivredne proizvode samo pod uslovom da budu adekvatno upakovani i pripremljeni za potrebe evropskog tržišta.

Dodik je najavio da će se sastati i s predstavnicima univerzitetske zajednice u oblasti tehničkih nauka, koji razvijaju određene inovacije kako bi mogle da se primijene u proizvodnji.

"Ovdje je povezanost privrede i naučne zajednice veoma velika i gotovo dnevno se rješavaju pitanja poboljšanja kvaliteta proizvoda, a država iza toga stoji sa stimulacijama koje daje. Mi ćemo se ovdje upoznati o tome da vidimo kakva iskustva možemo da primijenimo u Srpskoj", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske sutra će se sastati sa gradonačelnikom Milana, sa kojim će razgovarati o podršci takvim projektima od lokalnih i pokrajinskih vlasti Lombardije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti