Nova CAPITALIA usluga – Transferne ("sumnjive") cijene i vaše poslovanje

30.09.2016. 08:58 / Izvor: Akta.ba

Transferne ("sumnjive") cijene i vaše poslovanje od sada su dio usluga koje CAPITALIA može ponuditi svojim klijentima. 

Agencija CAPITALIA, prateći potrebe malog biznisa i nove zakonske izmjene, kreirala je novu uslugu čime još jednom opravdava epitet inovativnog lidera na tržištu finansijskih usluga. Transferne ("sumnjive") cijene i vaše poslovanje od sada su dio usluga koje CAPITALIA može ponuditi svojim klijentima. 

Nova usluga u potpunosti je prilagođena potrebama svakog korisnika, koji sada ima mogućnost na vrijeme prepoznati svoje obaveze i uskladiti poslovanje sa zakonskom regulativom i trendovima.

Transfernom cijenom se smatraju cijene proizvoda i usluga u prometima koji se odvijaju između povezanih lica. Neki ih nazivaju „sumnjivim cijenama“ upravo iz razloga što ih definišu povezana lica, te su kao takve podložne određenim uticajima koji nemaju tržišnu pozadinu.

Da ne bude zabune, niti jedan zakonodavac ne ograničava pravo svojim obveznicima da formiraju cijene kakve žele, ali ih obavezuje da poresku osnovicu usklade za eventualne efekte nastale kao posljedica primjene netržišnih elemenata u međusobnom poslovanju, ukoliko su isti rezultat određene povezanosti, a ne stanja na tržištu.

Dokumentaciju o transfernim cijenama moraju posjedovaiti SVI porezni obveznici.

Svojim višegodišnjim iskustvom u oblasti poreskog savjetovanja, a naročito u oblasti transfernih cijena, rado ćemo Vam pomoći da:

  • Identifikujete transakcije sa povezanim licima
  • Izradite dokumentaciju o transfernim cijenama u skladu sa zakonskim propisima i OECD Smjernicama
  • Dokumentujete transakcije sa povezanim licima
  • Izvršite analizu tržišnosti transakcija sa povezanim licima
  • Unaprijed planirate uslove za transakcije sa povezanim licima

U slučaju da imate dodatnih pitanja ili vam je potrebna naša pomoć i porezni savjet, slobodno nas kontaktirajte na info@capitalia.ba ili www.capitalia.ba, poručuju iz Agencije CAPITALIA.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti